AmCham BiH zahtjeva ublažavanje mjera pri povratku osoba koje napuste granicu

15.05.2020. 13:18 / Izvor: Akta.ba
AmCham BiH zahtjeva ublažavanje mjera pri povratku osoba koje napuste granicu

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) uputila je nadležnim institucijama zahtjev za liberalizaciju i ublažavanje mjera.

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) uputila je nadležnim institucijama zahtjev za liberalizaciju i ublažavanje mjera pri povratku osoba koje napuste granicu Bosne i Hercegovine u svrhu ispunjenja ugovorima ranije preuzetih obaveza van granica naše države ili ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu s ciljem realizacije poslovnih aktivnosti.

Naime, AmCham BiH je poslovna asocijacija posvećena promoviranju međusobne saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, putem trgovinske razmjene, ulaganja i ekonomskog razvoja. Članice AmCham BiH su strani i domaći privredni lideri u različitim industrijskim granama, koji okupljeni u Komoru imaju osnovni cilj da doprinosu kreiranju bolje sredine za poslovanje u Bosni i Hercegovini.

"Mnoge članice AmCham BiH imaju ugovorene poslove van granica naše države i čeka se na realizaciju ugovornih obaveza. Neispunjenje ugovornih obaveza povlači za sobom brojne penale pa čak i moguće raskide ugovora, što bi u konačnici predstavljalo direktan uticaj na poljuljanu privredu BiH. Zemlje Europske Unije i regiona regulisale su izlazak i definisale proceduru izlaska iz države, što je regulisano i našim propisima, međutim situacija oko povratka unutar granica Bosne i Hercegovine je upitna i vodi ka četrnaestodnevnom karantinskom boravku i naš apel se odnosi na ublažavanje tih mjera, bar u granicama koje se tiču poslovno aktivnih subjekata pri obavljanju privrednih djelatnosti", navode iz AmCham-a.

Napominju da privreda ne treba i ne smije da trpi, te da je pravo vrijeme za poduzimanje svih mogućih i potrebnih aktivnosti i ublažavanja mjera koje se odnose na poslovne subjekte, njihovom izlasku i povratku u BiH, a sve u smjeru oživljavanja privrede te održivosti i rada brojnih kompanija kako se ne bi doveli na sami rub egzistencije.

"Američka trgovačka komora u BiH je pomagala raznim donacijama medicinskim ustanovama tokom koronavirus krize upravo zahvaljujući našim članovima, što planira i u buduće činiti. Mišljenja smo da kod nas situacija nije ništa lošija nego u regionu i po uzoru na Europu ne vidimo razlog da imamo strožije kriterije", ističe se u saopćenju.

Izražavaju nadu da će institucije uvidjeti da spremnost preuzimanja ugovornih obaveza od strane odgovornih i savjesnih kompanija ne predstavlja nikakvu opasnost za društvenu zajednicu već naprotiv, odlučnost i poduzimanje aktivnosti za razvoj naše ekonomije i društva.

"Nadamo da ćete uvažiti naš zahtjev i ublažiti mjere koje se tiču ulaska i povratka građana u našu državu kojima je cilj poslovno djelovanje i radne aktivnosti", poručuju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti