Amer Hadžikadić, direktor "Oracle BH" najavljuje Oracle Digital Day 2016

08.11.2016. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Amer Hadžikadić, direktor 'Oracle BH' najavljuje Oracle Digital Day 2016

Konferencija Oracle Digital Day 2016 je ove godine fokusirana na digitalnu transformaciju poslovnih sistema.

Kompanija Oracle u srijedu, 09.11.2016. godine, u hotelu Bristol sa početkom u 9:00 sati organizuje konferenciju pod nazivom "Oracle Digital Day 2016", koja je ove godine fokusirana na digitalnu transformaciju poslovnih sistema. Tim povodom razgovarali smo sa gospodinom Amerom Hadžikadićem, direktorom kompanije Oracle BH d.o.o.

Nakon 16 godina rada sa Oracle tehnologijama od razvoja sistema do implementacija rješenja, g. Hadžikadić se napokon pridružio Oracle-u u septembru 2015. godine u kapacitetu generalnog direktora.  U svom radu sa vodećim CIO i CTO u Bosni i Hercegovini sada doprinosi u rješavanju različitih tehnoloških izazova, optimizaciji IT investicija, te sa CEO i CRO u unaprijeđenju poslovne efikasnosti, upravljanju kontinuitetom poslovanja i rizicima povezanim sa modernim Informacionim sistemima.

G. Hadžikadić je aktivan i u akademskoj zajednici gdje svoje bogato iskustvo u radu u IT industriji već skoro 10 godina prenosi i na studente u sklopu SSST Univerziteta u Sarajevu.

Svoje školovanje je kompletirao na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarlotu.

Šta je fokus ovogodišnje Oracle Digital Day konferencije?

- Osnovni fokus konferencije je, kao što ste u uvodu spomenuli, digitalna transformacija, kroz koju kompanije prolaze ili će u skoroj budućnosti proći, a naša želja je da na konferenciji predstavimo moderne tehnologije kao što su Cloud rješenja, mobilna rješenja, Big Data ili društveni mediji, te kako ta rješenja konkretno mogu pomoći kompanijama u procesu transformacije, povećanju agilnosti i poslovne efikasnosti. Pored toga, cilj nam je da predstavimo novosti i inovacije sa Oracle Open World 2016 konferencije, najveće svjetske IT konferencije održane u septembru u San Francisku, SAD.

Možete li nam ukratko spomenuti šta su ključne novosti sa OOW-a?

- Kao i svake godine, mnogo je noviteta u Oracle svijetu tehnologija. Predstavljanje nove verzije najbolje baze podataka na svijetu, Oracle Database 12c Release 2, koja po prvi put postaje najprije dostupna u Cloud okruženju, je glavna novost sa ovogodišnjeg OOW-a i označava novu eru u tehnološkim inovacijama za poslovanje. Izgrađena na jedinstvenoj multi-tenant athitekturi i in-memory tehnologiji, vodeća baza podataka je u stanju pratiti robusna opterećenja, puno brže od najbližih konkurenata.

Tu je i više od 20 novih Oracle Cloud Platform i aplikacijskih servisa, koje uključuju: Infrastructure as a Service, Exadata Express Cloud service, servise u Cloudu za programere, integracijske, analitičke i Big Data servise u Cloudu, Internet of Things aplikacije, kao i dodatne funkcionalnosti u Oracle ERP Cloud rješenju, moderne mogućnosti angažiranja zaposlenika u sklopu Oracle HCM Cloud rješenja, unaprijeđene funkcionalnosti unutar Oracle CX Cloud rješenja i mnoge druge.

Koliko vidimo, digitalna tranformacija je postala imperativ u upravljanju poslovanjem, a Cloud se pozicionira kao ultimativna platforma za uspješno poslovanje. Koliko je Cloud primjenjiv i zastupljen u našem okruženju?

- Upravo tako. Transformacija se ne odnosi samo na tehnologije, nego i na poslovne modele. Prema IDC-u, do kraja 2017. godine, digitalna transformacija će postati fokus poslovnih strategija za dvije trećine vodećih kompanija svijeta.

Pitali ste za situaciju u našem okruženju. Oracle i IDC su nedavno proveli istraživanje kako bi ispitali kako ovaj model funkcioniše u zemljama CEE (centralna i istočna Evropa), tako što su ispitali izvršni meandžment na uzorku od 251 organizacije iz različitih industrija.

Istraživanje je pokazalo da većina zemalja u ovom regionu još ne doživljavaju digitalnu transformaciju kao prioritet u svom poslovanju. U procesu digitalne transformacije se nalazi oko 35% kompanija, a uskoro će im se pridružiti dodatnih 34%. Prema izvještaju, u procesu transformacije, najviše se koriste sljedeće tehnologije: cloud, mobile, Big Data i socijalni mediji. Sve ovo govori da su zemlje ovog regiona u blagom zaostatku za zapadnom Evropom, ali sve više kompanija planiraju da implementiraju navedene tehnologije.

Izvještaj dalje kaže da 34% kompanija koriste Cloud bazirana rješenja, a 39% kompanija planira da implementira ili ozbiljno razmatra njihovu primjenu. Također, primjetno je da veliki procenat kompanija u našem regionu već koriste mobilne tehnologije i Big Data rješenja.

Ono što zaključuje ovaj izvještaj i što može biti ključna poruka ovog razgovora je da je digitalna transformacija proces koji donosi značajne poslovne koristi. Dokazano je da postoji direktna korelacija između implementacije strategije digitalne tranformacije i rasta prihoda.

Na kraju, možete li nam dati i nekoliko informacija o Vašoj kompaniji?

- Oracle BH d.o.o., kao ovlašteno predstavništvo Oracle Corp, posluje sa sjedištem u Sarajevu, u Unitic poslovnom centru te ima 17 uposlenika koji djeluju kako u BiH, tako i van granica naše države kao regionalni resursi. Na sličan način u našem radu i djelovanju učestvuju i kolege iz regije i šire koji su nam na usluzi i na operativnom nivou pri implementaciji i održavanju Oracle rješenja.  Ovaj tim, između ostalog, planira i značajnije učešće u radu u akademskoj zajednici BiH, kroz inicijativu Oracle Academy, o kojoj će sigurno biti više riječi u narednom periodu.

Globalno, Oracle ima preko 136.000 uposlenika i prihode veće od 37 milijardi USD u posljednjoj fiskalnoj godini, od čega 2,9 milijardi USD prihoda od Cloud-a. Kao veoma bitnu činjenicu navodim da godišnje ulažemo preko 5,8 milijardi USD u istraživanje i razvoj što rezultira u zaista kvalitetnim proizvodima koji su na kraju krajeva i prepoznati kao lideri na tržištu.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti