Vijesti / SVIJET

Američka kamionska kompanija prestaje da zapošljava pušače

Zvaničnici te kompanije su rekli da neće biti otpušteni vozači angažovani prije nego što je ova politika stupila na snagu.

16.02.2020. 16:02 / Izvor: Beta

Američka kompanija U-Haul International najavila je da obustavlja zapošljavanje "nikotinskih korisnika" - pušača cigareta, i korisnika e-cigareta, i korisnika proizvoda za "vaping".

Ta kompanija za iznajmljivanje kamiona sa ili bez vozača i za iznajmljivanje teretnih prikolica raznih veličina, utvrdila je "kadrovsku politiku bez nikotina" koja je stupila na snagu 1. februara u 21 saveznoj državi SAD gdje posluje.

Zvaničnici te kompanije su rekli da neće biti otpušteni vozači angažovani prije nego što je ova politika stupila na snagu.

U-Haul International zapošljava 34.000 ljudi širom SAD i Kanade.

U svakoj od 21 države u kojoj je ograničenje stupilo na snagu, legalno je ne zaposliti ljude zavisne od nikotina, rekli su zvaničnici kompanije.

Poslodavci u 17 od tih država takođe imaju zakonsku dozvolu da osoblje testiraju na nikotin, rekli su zvaničnici.

Kompanija očekuje da će politika zapošljavanja bez nikotina "pomoći stvaranje zdravije korporativne kulture".

Nova politika je "fokusirana na zdravlje zaposlenih, a istovremeno će smanjiti i troškove zdravstvene zaštite", saopštila je ta kompanija.

U-Haul International kompanija neće zahtijevati od svojih zaposlenih, korisnika duvana, da plaćaju dodatnu premiju zdravstvenog osiguranja. 

Saopštila je i da "ulaže u očuvanje zdravlja i blagostanja" osoblja, uključujući početak izgradnje fitnes-centra i "sprovođenje fitness i wellness programa za zaposlene".

Neke bolnice i druge zdravstvene ustanove u SAD odavno imaju "politiku zapošljavanja bez nikotina“.

Avio-kompanija "Alaska airlines“ to radi još od 1985. godine, radi smanjivanja rashoda za zdravstvenu zaštitu i zdravstvenih posljedica pušenja.

Pored toga, ta avio-kompanija zabranjuje pušenje u okolini svojih prostorija na aerodromima, čak i napolju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti