Američka tehnologija na našem tržištu: Kompanija "Mucić & Co" d.o.o. iz Ljubuškog otvara novi pogon za proizvodnju šupljih ploča i fasadnih termo-izolacijskih panela

24.03.2008. 11:05 / Izvor: Dnevni list

Otvaranjem novog pogona za proizvodnju šupljih ploča kompanija "Mucić & Co" najavljuje ekspanziju na tržištu diljem regije u izgradnji objekata primjenom nove tehnologije. Riječ je o pogonu koji je zajednička investicija kompanije "Mucić & Co" d.o.o. Ljubuški (BiH) s udjelom od 33,53 i preduzeća "Mucić & Co" d.o.o. Gornji Muć (RH) s preostalih 66,43 posto. Prateći nove trendove, vođeni namjerom da povećaju proizvodnju i kvalitetu građevina, kompanija "Mucić & Co" odlučila se za investiranje u ovaj pogon za proizvodnju prednapregnutih šupljih ploča i fasadnih termo-izoliranih panela po američkoj tehnologiji kompanije "Spancrete".

Kako ističe generalni direktor kompanije dipl. ing. građ. Stanislav Mucić riječ je o pogonu vrijednom 10 miliona eura, smještenom na površini od 60.000 metara kvadratnih, gdje je izgrađena proizvodna hala od 10.500 m2. U novom pogonu proizvodit će se prednapregnute šuplje ploče i fasadni termo-izolirani paneli s mogućnošću vanjske obrade, izrađeni po savremenoj tehnologiji američke kompanije "Spancrete" koja je i isporučila kompletne strojeve koji prate tehnologiju proizvodnje ovih elemenata.

Otvaranjem ovog pogona Ljubuški će, uz pogone u Mađarskoj,Turskoj i Saudijskoj Arabiji dobiti jedan od najsavremenijih pogona u svijetu koji koristi Spancrete tehnologiju za proizvodnju šupljih betonskih ploča i fasadnih panela. Kompanija "Spancrete" je vodeći proizvođač AB montažne konstrukcije u Americi, te je ujedno i proizvođač strojeva za proizvodnju ošupljene ploče. Kada je riječ o samim pločama koje su proizvedene tehnologijom američke kompanije "Spancrete", njihova je primjena višestruka. Mogu se koristiti kao horizontalne ploče ili fasadni elementi u visokogradnji (stanogradnji , industrijskim i poslovnim objektima), te konstrukciji za izgradnju mostova i marina.

U razgovoru s projektantom kompanije "Mucić & Co", Radoslavom Markićem, dipl. ing.građ., istaknuta je prednost šuplje ploče prije svega u manjoj statičkoj visini, primjeni tehnologije prednapinjanja čime se savladavaju veliki rasponi i opterećenja, te mogućnosti lake ugradnje instalacija kroz šupljine što daje razne tehničke mogućnosti projektantima. Bitno je istaknuti da je armatura ploče od visokovrijednog prednapregnutog čelika koji je i do tri puta kvalitetniji od običnog čelika čime su osigurani uvjeti veće nosivosti i zaštite od korozije izvana.

Sama požarna otpornost ovih elemenata iznosi i do četiri sata što je dodatna potvrda kvalitete ploče. S obzirom da proizvodnja betona za šuplju ploču podliježe strogim kriterijima, kompanija je osigurala kupnju nove automatske betonare kapaciteta 180m3/h. Uloženo je dosta vremena i truda od tehnologa betona "Mucić & Co" kako bi se poboljšala receptura betonske smjese te dobio idealni proizvod. Ploča kao finalni proizvod je gotovo idealno ravna i spremna odmah za bojanje čime se izbjegavaju dodatne radnje sanacije površina zbog zahtjeva estetike.

Od 1946. do danas "Spancrete" je uspješno instalirao više od 50 pogona diljem svijeta (Amerika, Rusija, Armenija, Australija, Kina, Danska, Gvatemala, Mađarska, Južna Koreja, Švicarska, Japan, Saudijska Arabija, Irska, Mađarska, Turska itd.). Osnivači su i urednici vodećeg stručnog časopisa iz područja montažne gradnje PCI (Precast Concrete Institute) Journal, kao i osnivači udruge proizvođača Spancrete montažne konstrukcije čiji su članovi proizvođači iz cijelog svijeta.

U julu 2007., stručni tim kompanije pod vodstvom generalnog direktora Stanislava Mucića je bio u posjeti njihovim pogonima u Americi, i u tom su razdoblju direktor kompanije "Mucić & Co". Stanislav Mucić i predsjednik uprave Spancrete Machinery Corporation Joe Dugan u sjedištu SMC u Waukesha, WI, potpisali ugovor o kupnji strojeva za proizvodnju ošupljene ploče. Kupovinom njihove opreme kompanija "Mucić & Co" pristupila je udruzi proizvođača Spancrete montažne konstrukcije i postala njihov ravnopravni član.

Postavši ravnopravni član udruge, kompanija "Mucić & Co" planira sudjelovati na svim važnim svjetskim okupljanjima proizvođača, gdje se razmjenjuju iskustva i razvijaju nova rješenja. To će omogućiti kompaniji "Mucić & Co" da budućim investitorima i projektantima ponudi najnovija svjetska dostignuća u području AB konstrukcija, te u suradnji s njima redovito održava stručne seminare kako bi im što više približili ovu tehnologiju.

Pored uvođenja novih tehnologija, cilj kompanije "Mucić & Co" je stalno usavršavanje stručnog kadra kao i stipendiranje najboljih studenata čime se želi udovoljiti i najzahtjevnijim izazovima struke. Kroz suradnju s institutima i sveučilištima ide se i korak dalje u samom razvoju tehnologije betonskih konstrukcija.

"Pogon koji otvaramo 29. marta omogućit će nam proizvodnju 1 500 m2 šupljih ploča dnevno, što tokom godine znači proizvodnju od 350.000 m2 prednapregnutih šupljih ploča, a uz već postojeće pogone u kojima se proizvode montažni elementi u prednapregnutoj i klasičnoj izvedbi, naša će ukupna proizvodnja dostignuti čak i pola miliona kvadrata ploča što u konačnici znači 500.000 m2 objekata na godinu", ističe Radoslav Markić, dipl. ing. građ.

Iako u novom pogonu, zbog savremene tehnologije proizvodnje, neće raditi više od 8 do 10 radnika u jednoj smjeni, tokom ove godine očekuje se zapošljavanje novih radnika u pratećim pogonima. Uz to, zasigurno će se povećati potreba za transportom naših proizvoda, pa će i preduzeća koja nam u tome pružaju usluge imati višestruke koristi.

Povećavanjem kapaciteta, te uvođenjem novih tehnologija kompanija "Mucić & Co" vidi svoju budućnost kao vodeća tvrtka u proizvodnji i montaži AB konstrukcija na području jugoistočne Europe. Što se tiče otvaranja novoga pogona, prema riječima Stanislava Mucića, 29. marta očekuje se prisutnost velikog broja predstavnika gospodarskog, političkog i kulturnog života Hrvatske, FBiH, RS, Zapadnohercegovačke županije, te Splitsko-dalmatinske županije, ali i zemalja u regiji. Samo otvaranje bit će popraćeno bogatim kulturno-umjetničkim programom, a taj će dan preduzeće "Mucić & Co" d.o.o. pokloniti gradu i veliki koncert Mate Bulića i Mladena Grdovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti