Američki ambasador održao online diskusiju sa studentima Burch univerziteta

25.06.2020. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Američki ambasador održao online diskusiju sa studentima Burch univerziteta

Odsjek za Međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta organizovao je online predavanje i diskusiju sa američkim ambasadorom za BiH.

Odsjek za Međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta organizovao je online predavanje i diskusiju sa američkim ambasadorom za Bosnu i Hercegovinu Ericom Nelsonom. 

Nakon uvodnog dijela ambasador je sa menadžmentom Univerziteta govorio o potencijalnoj saradnji i budućim zajedničkim projektima koji bi umanjili probleme kao što su nezaposlenost i odlazak mladih iz Bosne I Hercegovine, ali i podsticanje poduzetničkih inicijativa i uspjeha. 

Ambasador Nelson je održao prezentaciju za studente na temu” From Competition to Collaboration: Reframing business and international relationships" s ciljem podsticanja umrežavanja i zajedničkog rada ka ostvarenju pozitivnih promjena. Ambasador je studentima govorio  o važnosti povezivanja sa ljudima sa kojima imaju zajedničke interese. “Više komunikacije omogućit će vam da ste još više okruženi ljudima sa kojima želite sarađivati, kao što sam ja to učinio danas sa vama”, poručio je ambasador.

Nakon prezentacije, studenti su se uključili sa raznim pitanjima koja su direktno uputili ambasadoru, a na koja je on odgovarao iz svoje perspektive. Studenti sa različitih odsjeka i iz različitih sfera društvenog i naučnog života uključili su se u diskusiju i pokazali svoju zainteresovanost za napredak i pozitivne promjene Bosne i Hercegovine. Kroz ovu sesiju istaknuta je i važnost medija kao osnovnog alata za razmjenu informacija i jačanja saradnje između država, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, i podstaknuto podržavanje medija kroz posebne fondove. “Mediji, posebno istraživački mediji igraju ključnu ulogu u edukaciji i informiranosti građana kao i globalnom jačanju demokratije i transparentnosti”, rekao je ambasador.

“Sretna sam jer Internacionalni Burch univerzitet pruža ovakve prilike svojim studentima i zahvalna sam na prilici da učestvujem u diskusiji sa ambasadorom. Ovaj sastanak je bio itekako produktivan za studente, Iskreno se nadam da je dao doprinos i misiji Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a to je gradnja stabilnog društva, razvoj internacionalne saradnje i razmjena iskustava”, kazala je Selma Turčinović, studentica sa Odsjeka za menadžment.

S ciljem postizanja dugoročnih pozitivnih efekata i produktivnog okruženja za naše mlađe generacije, potrebno je ostvariti dobru saradnju i uvesti promjene. Rektor Internacionalnog Burch univerziteta prof.dr. Mersid Poturak za kraj je istakao: “Razgovor sa ambasadorom je bio inspirativan za buduću saradnju, koja, da bi izazvala zaista velike i pozitivne promjene mora obuhvatiti akademiju, menadžement, vladine i nevladine organizacije, sa ciljem kreiranja boljih mogućnosti za mlade transformacijom edukacijskog sistema, razvojem poduzetništva i inovacija.’’

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti