Američki ambasador u BiH Charles English posjetio srebreničku opštinu: Srebrenica prvi digitalni grad u BiH

18.12.2008. 14:17 / Izvor: Nezavisne novine
Američki ambasador u BiH Charles English posjetio srebreničku opštinu: Srebrenica prvi digitalni grad u BiH

Američki ambasador u BiH Charles English otvorio je 16.12.2008. godine rekonstruisanu i opremljenu zgradu Osnovnog suda u Srebrenici, za koju su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada RS obezbijedile milion KM.

English je tokom posjete srebreničkoj opštini prisustvovao i otvaranju kancelarije kompanije "Er Aba", te promociji projekta "Srebrenica - digitalni grad" u koji su, USAID, "BH Telecom", "Cisco Systems", "Microsoft" i opština Srebrenica uložili 1.270.000 KM.

Tokom promocije projekta "Srebrenica - digitalni grad" istaknuto je da je Srebrenica prvi digitalni grad u BiH. U okviru tog projekta umreženo je 17 subjekata u toj opštini.

English je istakao da je to zaokruženje tek tri projekta "na stazi" njihove podrške Srebrenici.

On je naglasio da je otvaranje obnovljene zgrade suda zajednički uspjeh američkog naroda i Vlade RS i obećao da će njegova zemlja nastaviti i u budućnosti da pomaže ljudima u Srebrenici, kao i ekonomskom razvoju ove opštine i zapošljavanju.

"Srećan što sam prisustvovao otvaranju zgrade suda, koja je simbol pravde za građane Srebrenice i cijelog područja. Veoma sam srećan što sada imamo instituciju u kojoj se dijeli pravda i koja ima uslove rada da pravda može biti zadovoljena na transparentan i efikasan način", rekao je English.

On je u obraćanju sudijama istakao da od njih očekuje da će doprinijeti zadovoljenju pravde u Srebrenici i BiH.

Obraćajući se kolegama predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milorad Novković izrazio je nadu da će njihov rad karakterisati profesionalnost, nezavisnost, nepristrasnost i efikasnost.

"Sa ovom zgradom kolege sudije imaće priliku da ostvare bolje rezultate u radu, a Srebreničani i javnost da steknu povjerenje u rad Osnovnog suda u Srebrenici", rekao je Novković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti