Američki HPS Investment Partners želi preuzeti Agrokor

07.02.2019. 08:11 / Izvor: Jutarnji list
Američki HPS Investment Partners želi preuzeti Agrokor

Američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara.

Američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresiran je za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s izvanrednom Upravom koncerna, potvrđeno je Jutarnjem listu iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u toj tvrtki.

Štoviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi sudjelovati i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije. Iz Agrokora tu informaciju nisu htjeli komentirati, ni potvrditi, niti demantirati, a ni iz HPS Investment Partnersa zasad nismo dobili službeni komentar ove informacije.

HPS Investment Partners je u rujnu 2017. kupio 'zdravi' dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki je fond, izjavila je tada stečajna upraviteljica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 milijuna eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima, piše Jutarnji list.

HPS Investment Partners je, pak, globalna investicijska tvrtka koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža 'kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital'. Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju 'sindicirane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa'.

Čine se, dakle, 'idealnim' partnerom za Agrokor, u financijskom i vlasničkom smislu. HPS je utemeljen 2007., a proistekla je iz odjela Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa.

Međutim, treba reći da, sukladno poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinanciranja roll-up kredita, a službene informacije govore kako će u refinanciranje ići u travnju, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe vjerovnika i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sjedištem u Nizozemskoj. Ta informacija govori kako su zasad svi razgovori tek preliminarne naravi, ali neki naši izvori tvrde kako se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti