Amra i Samir kroz IT unose pozitivne promjene u obrazovanje

12.04.2017. 11:56 / Izvor: Akta.ba

Aplikacija koja funkcioniše u sklopu mobilnih i tablet uređaja pomaže mlađim generacijama da kroz zabavu i igru nauče gradivo.

Amra Buljubašić i Samir Šupčić  razvili su edutainment aplikacije (education + entertainment) koje integrišu zabavu i edukaciju. Aplikacija koja funkcioniše u sklopu mobilnih i tablet uređaja pomaže mlađim generacijama da kroz zabavu i igru nauče gradivo.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba dvoje mladih ljudi, inače nekadašnjih studenata Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru, Amra i Samir kažu kako je "giikly" inicijativa da se promijeni perspektiva o tome kako učiti.

"Mi smatramo da je koncept sjedenja u klupama i slušanja zastario. Smatramo da se dostupna tehnologija može bolje iskoristiti kako ne bismo samo slušali, već aktivno učestvovali u procesu učenja. U takvu svrhu možemo koristiti igre na našim pametnim telefonima", kažu Amra i Samir, napominjući kako je ideja za ovakvim aplikacijama nastala nakon što smo učestvovali u Microsoft "Imagine Cup" takmičenju, prije tri godine koje im je pomoglo da odu u Seattle (USA). Ovdje su naučili da mogu osnivati biznis sa svojom idejom.

"U to vrijeme smo bili u stalnom kontaktu sa nekoliko uposlenika u Intera TP, te nakon što smo se vratili sa takmičenja, krenuli smo ozbiljnije sa namjerom da osnujemo Startup", prisjećaju se Amra i Samir.

Pričaju kako je aplikacija prije tri godine prošla i faze testiranja. Rezultati koje su dobili su prešli njihova očekivanja.

"Testirali smo je na djeci u školama u Mostaru, i nakon sat vremena imali smo problem uzeti naše telefone nazad, kako bi išli. Tadašnja aplikacija je bila vezana za kemiju, jedan od predmeta koji je sam po sebi kompleksan i često način na koji ga učimo u školama može da bude suhoparan. Činjenica da su djeca uživala praveći hemijske spojeve i nisu bili svjesni svog okruženja, govori dovoljno o tome koliko su potrebne ovakve aplikacije."

Ovi mladi ljudi idu dalje, bore se za zajednički cilj i nove poslove koje pronalaze i izvan BiH, što im omogućava da plaćaju sve doprinose i obaveze prema državi i tako razvijaju svoju kompaniju.

Inače, giikly djeluje u okviru INTERA tehnološkog parka koji je kako kažu vrlo plodno tlo za svaki startup.

"Okruženi smo vrsnim profesionalncima, koji će žrtvovati čak i privatno vrijeme da vam pomognu. Vrlo smo sretni što smo od početka bili okruženi takvim jednim okruženjem koji je bio jedan od glavnih faktora za naš uspjeh."

Njiihovi dalji planovi uključuju potpunu individualnost, u smislu da 100 posto vremena mogu posvetiti giikly-ju, bez potrebe da rade za klijente. Posljedica toga će biti naglašavaju kvalitetniji proizvodi, brži razvoj te upošljavanje.

"Što se tiče direktno proizvoda kojeg pravimo, imamo za cilj stvoriti jedno takvo okruženje, koje će korisnike povezati kroz tutorijale i igru, te stvoriti nešto što je daleko vrijednije od same igrice, a to je zajednicu koja uživa u konceptu učenja kroz igru", zaključuju Amra i Samir.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti