Analiza finansijskog stanja šest institucija kulture od državnog značaja

04.06.2020. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Analiza finansijskog stanja šest institucija kulture od državnog značaja

Ministarstvo će tražiti načine da se bh. kulturnim ustanovama obezbijedi dovoljno sredstava.

Kao što je u više navrata najavljivao ministar Kenan Alikadić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo proveo je analizu finansijskog stanja šest institucija kulture od državnog značaja: Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteke BiH i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

U obzir je uzet broj zaposlenih, broj potpisanih ugovora o djelu, iznos neophodan za isplatu plata, te sredstva koje pomenute ustanove dobijaju iz Budžeta KS.

"Iz naše analize jasno se vidi da jedino Kanton Sarajevo vodi brigu o ustanovama koje bi po definiciji trebale biti predmet brige cijele države. Jedino mi imamo u našem budžetu osiguran novac za njihovo funkcionisanje. Dalje, jedino je Kanton Sarajevo ove godine raspisao javni poziv za podršku projektima kulture. Federacija je u rebalansu budžeta ukinula sve grantove za kulturu. Finansiranje sa nivoa države već godinama koči politika. Nedopustivo je da bh. kultura bude briga samo jednog kantona", izjavio je ministar Alikadić. 

On navodi da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava šest ustanova od državnog značaja, ali pod drugim uvjetima.

"Ne može neka ustanova isplaćivati 40 hiljada KM po ugovorima o djelu. Ne mogu neke ustanove biti skoro u cjelosti finansirane iz budžeta KS, dok drugima ne dajemo ni polovinu potrebnog im novca. Ići ćemo na to da svaka ustanova dobija proporcijonalno isti iznos, dakle da svaka uz pomoć KS može isplatiti isti broj plata svojim uposlenicima. Ove sedmice smo potpisali ugovor sa Zemaljskim muzejom, tokom juna ugovori će biti potpisani sa svim ostalim ustanovama", najavio je. 

Ministarstvo će tražiti načine da se bh. kulturnim ustanovama obezbijedi dovoljno sredstava. "Potrebno je naći sistemsko rješenje, izvore prihoda koje će omogućiti njihov neometan rad. Kultura u BiH ne smije ovisiti o nečijoj dobroj volji. Insistirat ću na tome da se i druge institucije i drugi nivou vlasti uključe u riješavanje ovog problema", zaključio je Alikadić. 

  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti