Analiza o rastu akciza na duhan: Na gubitku svi - i država i proizvođači

08.11.2017. 09:37 / Izvor: Nezavisne novine
Analiza o rastu akciza na duhan: Na gubitku svi - i država i proizvođači

Povećanje akciza na cigarete i duhan u BiH donijelo je gubitke državi, koja bilježi pad prihoda i rast crnog tržišta.

Povećanje akciza na cigarete i duhan u BiH donijelo je gubitke državi, koja bilježi pad prihoda i rast crnog tržišta, ali i proizvođačima, jer se potrošnja smanjuje, a posebno potrošačima, koji ne mogu podnijeti konstantan udar po novčanicima.

Smatraju to sagovornici "Nezavisnih", a i država, po svemu sudeći, povlači ručnu, o čemu svjedoči i činjenica da je UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH prekjuče usvojio zaključak da se sagledaju efekti povećanja akciza i predlože izmjene zakona koje bi dinamiku rasta akciza usporile.

Štaviše, postoje spekulacije da je BiH od 2012. godine izgubila čak 600 do 700 miliona KM budžetskih prihoda zbog prevelikog opterećenja na duvan i rasta crnog tržišta.

ARGUMENTI: "Nezavisne" saznaju da su se prerađivači duvanskih proizvoda, uz podršku Spoljnotrgovinske komore BiH, prošle godine žalili UO UIO BiH upravo zbog povećanja akciza, a naveli su niz argumenata.

Prerađivači su, prema saznanjima "Nezavisnih", ukazali na činjenicu da je visoko akcizno opterećenje uzrokovalo potražnju "nikotinskih štapića" i rezanog duvana na crnom tržištu. Požalili su se i da rast akciza utiče na čitavu bh. ekonomiju.

Predstavnici bh. duhanske industrije su, ujedno, ukazali da je ključni preduslov za stabilan rast poreskih prihoda od cigareta - znatno postupnije povećanje poreskog opterećenja, u skladu s kupovnom moći potrošača.

Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duhanske industrije pri Privrednoj komori RS, smatra da su se pušači okrenuli ilegalnom tržištu.

"U mnogim stvarima trčimo iako smo daleko od članstva EU. Ipak, treba sagledavati cjelokupno ekonomsko stanje u jednoj državi, počevši od prihoda stanovništva", naglašava Stevanović u izjavi za "Nezavisne".

NERACIONALNO: Sličnog je stava i Svetozar Mihajlović, savjetnik u firmi "Duvan" Bijeljina, preduzeću koje proizvodi, otkupljuje i prerađuje duhan, a koji smatra da su, zbog povećanja akciza na ove proizvode u gubitku i država, i proizvođači, i ljubitelji duvanskog dima.

Mihajlović ističe da je povećanje akciza neracionalno i kontraproduktivno i da su efekti suprotni.

"Akcize prilagođavamo standardima EU, a ne gledamo efekte kod nas. Nije teško vidjeti da svaka analiza govori da povećanje akciza smanjuje prihod od akciza", rekao je Mihajlović za "Nezavisne".

Kao primjer navodi povećanje akciza na rezani duhan, što je, kako ocjenjuje, donijelo katastrofalne rezultate - ogromne količine duvana na crnom tržištu, od čega država nema koristi. Istovremeno, pojašnjava, fabrike koje su nabavile opremu za rezanje duvana prestale su da koriste opremu jer nije bilo interesa za kupovinu legalnog duvana.

ODLUKA: Sa druge strane, Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH, podsjeća da UO UIO svake godine donosi odluku o utvrđivanju posebne (fiksne) i minimalne akcize na cigarete i na duhan za pušenje, a sve u cilju usklađivanja oporezivanja akciza na duvan i duvanske prerađevine u BiH s akciznom politikom EU.

"Odlukom Upravnog odbora UIO za 2018. godinu predviđena je proporcionalna akciza od 42 odsto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,50 KM po paklici. Akciza na rezani duhan iznosi 104 KM po kilogramu", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, od početka povećanja akciza na cigarete i duhan, prihodi su porasli sa 449,4 miliona KM na više od 800 miliona KM, što se, tvrdi, očekuje i u toku ove godine.

Međutim, borci za zaštitu potrošača smatraju da je nepošteno da se, po cijenama bilo čega, ravnamo sa bogatom Evropom. Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor, ističe da podizanje akciza predstavlja udar na džep potrošača.

"U ovoj priči u vezi s akcizama je osnovno da napomenemo da veliki broj naših ljudi ima niska primanja. Zato državama EU ne možemo parirati", navela je Marićeva.

POJAČATI KONTROLE

Ekonomista Vujo Vukmirica ocjenjuje da je potrebno pojačati kontrole, jer je ilegalno tržište duhanskih proizvoda ojačalo s povećanjem akciza.

"Verovatno je sivo tržište proradilo zato što su kontrole slabije i ne postoji veća kazna za one koji se time bave", rekao je Vukmirica.

Prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine

2009.       449,4

2010.       556,0

2011.       716,3

2012.       758,4

2013.       727,1

2014.       757,9

2015.       811,6

2016.       807,7

10/2017.  705,5

Napomena: Cifre su izražene u milionima KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti