Analiza poslovanja: Mikrokreditne organizacije u BiH oporavile se od krize

05.04.2012. 11:29 / Izvor: eKapija.ba
Analiza poslovanja: Mikrokreditne organizacije u BiH oporavile se od krize

Analize poslovanja članica Udruženja mikrokreditnih oganizacija u Bosni i Hercegovini pokazuju da ovaj sektor nastavlja pokazivati pozitivne rezultate oporavka, nakon krize koja je zahvatila i najrazvijenija finansijska tržišta.

Negativni rast bosanskog mikrofinansijskog sektora tokom proteklih godina počinju da pokazuju znakove života. Od tržišnog vrhunca iz 2008. godine i kasnijeg pada, uložen je trud koji je uspio spasiti bh. mikrofinansijsku industriju od propadanja, uključujući poboljšanje kreditnog registra i stvaranje centra o savjetovanju dužnika o upravljanju svojih dugovanja.

Uzimajući u obzir uloženi trud, ohrabrujuće je vidjeti prema MIX-ovom barometru (30. septembra 2011. godine), da je MIX MARKET, vodeći globalni mrežni poslovno-finansijski informator, predvidio da će nakon negativnog rasta u posljednjoj četvrtini, tržište u narednih 12 mjeseci početi da raste kako u pogledu dužnika tako i u pogledu kredita. MIX je također predvidio da će portfolio u riziku 30 dana ostati nizak ili će nastaviti da pada.

Na početku godine on je smanjen za gotovo 11%, a nakon devet mjeseci 4,5%. Prateći izvještavanje od 30. septembra 2011. godine, izgleda da je predviđeni porast došao kvartal ranije. MFI izvještavaju o nastavaku opadanja u njihovim kreditnim portfolijima, ali i prvo nacionalno povećanje aktivnih dužnika u gotovo tri godine.

Ohrabrujući trendovi

Pomak je svakako rezultat napora uloženih kroz primjenu prakse odgovornog kreditiranja, ostvarivanja misije i ciljeva mikrokreditnog sektora, kao i poboljšanja Centralnog registra kredita. Većina članica Udruženja završila je 2011 godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom, a rezerve za kreditne gubitke smanjene su za 7,4% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Mikrokreditne organizacije zapošljavaju oko 1.800 radnika čime se povećavaju budžeti administrativnih jedinica kroz poreze i doprinose na plate i naknade zasposlenih u mikrokreditnim organizacijama, kao i kroz poreze i doprinose koje plaćaju mikropoduzetnici nako što su razvili posao prijemom mikrokredita u određenom vremenskom periodu.

U 2012. godini će se nastaviti sa jačanjem finansijske stabilnosti, a u cilju stvaranja prostora za rast mikropoduzetništva i poljoprivredne proizvodnje.

Nadalje, Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini je, u partnerstvu sa organizacijom IFC, pokrenulo kampanju za zaštitu svojih klijenata u mikrofinansijskom sektoru.

Kampanja koja je pokrenuta početkom ovog mjeseca će takođe pomoći mikrokreditnim organizacijama da ugrade principe za zaštitu klijenata u svoje poslovanje i prođu sveobuhvatnu obuku koja im je neophodna da zadovolje standarde i principe za zaštitu klijenata. Nakon obuke, vršiće se certifikacija sprovođenja principa za zaštitu klijenata koja će mikrofinansijskim institucijama omogućiti da izgrade snažan i dugoročan odnos sa svojim klijentima i na taj način smanje svoj poslovni rizik.

Mikrokreditni sektor Bosne i Hercegovine (BiH) je u poslijeratnom periodu odigrao značajnu ulogu u smanjivanu siromaštva i podršci razvoju malog i srednjeg poduzetništva među socijalno ugroženom populacijom koja nema mogućnost pribavljanja finansijskih sredstava kod tradicionalnih banaka. Mikrofinansije su inače nova oblast u finansijskom sektoru u svijetu i smatraju se jednom od najvećih inovacija sa kraja prošlog stoljeća. Naša zemlja imala je sreću da se putem državnog Projekta lokalnih inicijativa (LIP), podržanog od strane Svjetske banke, i putem podrške međunarodnih nevladinih organizacija još 1996. godine sretne sa razvojem ovog vida borbe protiv siromaštva i razvoja poduzetništva zasnovanog na tržišnim principima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti