Analiza: Šta donosi Integrisani zdravstveni informacioni sistem?

10.05.2018. 11:46 / Izvor: Nezavisne novine
Analiza: Šta donosi Integrisani zdravstveni informacioni sistem?

Zdravstveni sistem RS ne samo da će biti finansijski rasterećen, već će i ostvarivati uštedu od oko 30 miliona KM na godišnjem nivou.

Građani Republike Srpske napokon će dobiti zdravstvene elektronske kartice i time biti oslobođeni mjesečne ovjere knjižica.

Imaće svoj E-portal u vidu mobilne aplikacije, koja im nudi mogućnost online najave ljekaru i pregleda termina, ali i čini dostupnim sve dosadašnje uputnice, nalaze, otpusnice, recepte i ostalu medicinsku dokumentaciju, što će u velikoj mjeri pomoći i njima i osoblju zdravstvenih ustanova.

Kroz potpunu primjenu elektronskog recepta, koji predstavlja tek jednu od brojnih pogodnosti koje će dobiti, godišnje će se štedjeti 10 miliona KM, koji se trenutno plaćaju apotekama za obradu recepata.

To su tek neke u nizu pogodnosti koje omogućava Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), čije je uvođenje napokon planirano u RS, a koji, dakle, donosi brojne benefite za građane, jer će konačno biti u samom centru sistema, ali i za zdravstveni sektor uopšte.

Zdravstveni sistem RS, koji već godinama bilježi vrtoglavo gomilanje dugova, ne samo da će biti finansijski rasterećen, već će i ostvarivati uštedu od oko 30 miliona KM na godišnjem nivou.

KVALITET: Cilj IZIS-a jeste objedinjavanje i kolektovanje svih informacija, procesa i servisa u zdravstvu, što će rezultirati kvalitetnijim pružanjem zdravstvene zaštite pacijentima, ali će uticati i na prevenciju, odnosno očuvanje zdravlja stanovništva.

Smisao IZIS-a jeste da pacijent bude u samom centru sistema, tako da će stanovnici RS imati najveći indirektni benefit.

Jedna od pogodnosti je i sljedeća - javnom nabavkom predviđena je nabavka elektronskih kartica za pacijente, koji će, posljednji u Evropi, napokon moći da zaborave na zdravstvene knjižice koje se koriste od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Sistem pruža i veliku olakšicu građanima s hroničnim oboljenjem, time što sam kreira recept na mjesečnom nivou i tako omogućava pacijentu podizanje lijeka na krajnje jednostavan način - tako što će samo posjetiti najbližu apoteku i pokazati karticu osiguranika.

KONTROLA: Osim toga, IZIS će omogućiti potpunu kontrolu nad troškovima, odnosno svim procesima u zdravstvenom sektoru.

Njegovim uvođenjem, Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS ostaje bez potrebe za šalterskim radnicima koji su do sada ovjeravali zdravstvene knjižice, pa ih može edukovati i usmjeriti u kontrolu i nadzor usluga koje pružaju zdravstvene ustanove, ali i druge aktivnosti koje će pomoći poboljšanju opšte zdravstvene slike stanovništva.

Pored kartica za pacijente, predviđeno je 17.000 smart kartica za sve zaposlene u zdravstvu, kako bi se izbjegle dosadašnje malverzacije koje su konstantne, i ispoljene su kroz naplatu usluga bez bilo kakve kontrole, vođenja pacijenata, propisivanja lijekova, fakturisanja izvršenih usluga od strane zdravstvenih ustanova, a da pri tome pacijent nije ni bio u ustanovi.

Osim toga, sistem omogućava konstantan nadzor medicinskog osoblja zaduženog za pružanje usluga, uključujući i monitoring učinka zaposlenih u zdravstvu.

OPREMA: Kroz taj tender se nabavlja i 3.000 računara sa garancijom od pet godina na adresi kupca, odnosno u samoj zdravstvenoj ustanovi. Radi se o profesionalnoj opremi, pa se izvodi zaključak da takvi računari s profesionalnim monitorom i garancijom koštaju više od 1.000 KM, što znači da je za sam taj segment potrebno pet miliona KM.

Za sve potrebne servise, naravno, predviđeni su serveri i storidži za obradu i skladištenje podataka, a sudeći po tenderskoj dokumentaciji, planirana je nabavka trenutno najsavremenije i najbolje opreme.

FZO RS kroz ovu nabavku želi da minimizuje štampanu dokumentaciju o medicinskim podacima pacijenata, koja, pored svoje neusklađenosti, takođe zahtijeva i arhiviranje, a vjerovatno nekada kasnije i njenu digitalizaciju, što bi iziskivalo dodatne troškove.

Kada se podvuče crta, zaključuje se da je studija ekonomske opravdanosti predvidjela uštedu od oko 30 miliona KM na godišnjem nivou, odnosno 300 miliona KM za 10 godina.

REFORMA: To znači da bi se sadašnji dugovi mogli sanirati i zaustaviti dalji tok propadanja zdravstva, odnosno nekontrolisanog trošenja sredstava koja su namijenjena za zdravstvenu zaštitu građana RS.

IZIS je, zapravo, odličan alat da se realizuje reforma zdravstva, koja bi koštala daleko više ako bi bili angažovani stručnjaci koji bi na reformi radili. IZIS smanjuje troškove, povećava kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, utiče na preventivno i blagovremeno djelovanje i u konačnici - popravlja zdravstvenu sliku građana RS.

Šta je do sada urađeno:

1. Vlada RS donijela odluku o pokretanju, razvoju i uvođenju IZIS-a

2. Narodna skupština RS donosi Zakon o IZIS-u

3. Vlada RS imenuje FZO RS da:

- Sačini akcioni plan

- Uradi studiju ekonomske opravdanosti

- Definiše program rada i razvoja IZIS-a

- Donese potrebne pravilnike koji se odnose na rad i razvoj IZIS-a

- Raspiše tender i odabere kvalifikovane ponuđače

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti