Analiza tržišta rada sarajevske regije u sektoru turizma

06.08.2014. 13:10 / Izvor: eKapija.ba
Analiza tržišta rada sarajevske regije u sektoru turizma

Cilj analize je utvrđivanje stvarnih potreba poslodavaca za sezonskom radnom snagom i najpotrebnijih profila zanimanja u sektoru turizma sarajevske regije.

Početkom ove sedmice u prostorijama JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ održan je sastanak kome su, pored direktora Službe, Kamočaji Igora i saradnika, prisustvovali i predstavnici USAID Sida FIRMA, Asja Nikšić i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, Dragiša Marek, Harun Rizvanbegović i Belma Pašić.

Kako turizam postaje vodeća industrija u Kantonu Sarajevo i bitan je faktor realizacije strateških ciljeva razvoja Kantona  Sarajevo, JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo„ je, sa ciljem unaprijeđenja kvaliteta radne snage i zapošljavanja u sektoru turizma, a u saradnji sa USAID- Sida FIRMA i Sarajevskom razvojnom agencijom SERDA,  preduzela aktivnosti na istraživanju tržišta rada u sektoru turizma.

Cilj analize  je utvrđivanje stvarnih potreba poslodavaca za sezonskom radnom snagom i najpotrebnijih profila zanimanja u sektoru turizma sarajevske regije.

Prvi dio analize obuhvata osvrt na aktuelne trendove i programe u oblasti turizma na evropskom nivou.

Drugi dio je vezan za karakteristike turizma u Kantonu Sarajevo u okviru koga su,  anketiranjem poslodavaca u Kantonu Sarajevo (ugostiteljsko-turistički objekti-hoteli, restorani, moteli) turističkih agencija, maturanata srednjih škola i nezaposlenih osoba, analizirani ugostiteljsko-turistički kapaciteti, struktura radne snage u istim te obrazovne institucije vezane za sektor turizma.

Treći dio istraživanja predstavljaju preporuke za poboljšanje uvjeta u oblasti sezonskog zapošljavanja u sektoru turizma u sarajevskoj regiji sa prijedlozima obuka za prekvalifikaciju radne snage u skladu sa zahtjevima tržišta, odnosno potrebama poslodavaca.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje i prezentacija rezultata analize i drugim zainteresiranim stranama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti