Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Analizirana realizacija zajedničkih projekata Vlade KS i UNDP-ja

17.06.2020. 20:51 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šef programa UNDP-ja Edis Arifagić razgovarali su danas o tekućim projektima koje je Vlada Kantona Sarajevo potpisala sa UNDP-jem. Izvršena je analiza projekata koji se zajedno realiziraju, među kojima su uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s poteškoćama u kretanju, proširenje odlagališnih kapaciteta Regionalnog centra za upravljanje otpadom  „Smiljevići“, unapređenje operativnih kapaciteta KJKP „Vodovod i kanalizacija“, nabavka minibuseva za „GRAS“, te izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti.

Između ostalog, tema su bili i projekti nabavke medicinske i zaštitne opreme u okviru borbe i prevencije COVID-a u Kantonu Sarajevo.

Predstavnik UNDP-ja Arifagić je obavijestio premijera da je devet minibuseva pripremljeno za isporuku Vladi KS i „GRAS“-u. Dogovoreno je da će se putem resornog ministarstva saobraćaja u narednih nekoliko dana izvršiti i njihova konačna primopredaja.

Također se reazgovaralo i o projektu nabavke opreme za preduzeća, „Rad“, „Park“ i „Vodovod i kanalizacija“ u iznosu od 3 miliona KM.

Najavljeno da će se u utorak organizirati i sastanak Vijeća za reformu tržišta rada, s ciljem realizacije određenih projekata informatičkog opismenjavanja prijavljenih na Službi za zapošljavanje, a sve radi njihovog osposobljavanja za tržište rada.

Bilo je riječi i o provedenim i predstojećim revizijama u javnim preduzećima, kojom prilikom je Arifagić obavijestio premijer Nenadića da je UNDP u prethodnom periodu angažirao konsultantske kuće koje su izvršile reviziju poslovanja „Rada“, „Doma zdravlja“ i firme „ZOI '84“.

Naglasio je i kako su izvršene analize, kao i da postoji prijedlog da se iste takve analize urade za Zavod zdravstvenog osiguranja KS, Službu za zapošljavanje KS, „Park“ i „Toplane“.

Premijer Nenadić zatražio je da mu se dostave završene revizije javnih preduzeća, kao i navedeni prijedlozi novih, kako bi se Vlada očitovala o njima i opredjelila vezano za ove prijedloge.

Na kraju je predstavnik UNDP-ja Arifagić obavijestio premijera Nenadića da je Vlada KS prepoznata kao vrlo progresivna i efikasna, kao i da je s tim u vezi na visokom nivou UNDP-ja odlučeno da će joj se staviti na raspolaganje konsultanti koji su spremni predložiti odgovarajuća rješenja i preporuke za goruće probleme s kojima se ova Vlada susreće.

Premijer Nenadić zahvalio se UNDP-ju i gospodinu Arifagiću na odličnoj saradnji u realizaciji tekućih i drugih projekata. Dogovoren je i vrlo skori nastavak saradnje i sljedeći koordinacioni sastanak, te prezentacija realizacije postojećih, kao i dogovori oko novih projekata u KS.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti