Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Analizirani propisi u oblasti građenja

30.05.2014. 07:56 / Izvor: eKapija.ba

Vlada TK prihvatila je Informaciju Radne grupe za analizu propisa iz oblasti građenja. Propisi su bili analizirani sa aspekta pojednostavljenja postupaka i procedura u predmetima koji se vode na osnovu navedenih propisa, mogućnosti smanjenja rokova u postupcima te mogućnosti smanjenja troškova postupka.

Radna grupa je mišljenja smo da se ne mogu dodatno skraćivati rokovi koji se primjenjuju od dana podnošenja potpunog zahtjeva, imajući u vidu ostale propise i stepen donijete planske dokumentacije od strane općina sa područja Tuzlanskog kantona.

Neke od predloženih mjera su dosljedno provođenje Zakona o prostornom uređenju i građenju, kojim je predviđena obaveza općina da donesu svoje prostorne planove najkasnije do 31.12.2014. godine.

Također je predloženo da se iniciraju izmjene i dopune federalnih propisa, u cilju rješavanja vlasničko-pravnog statusa sadašnjih posjednika koji se vode u katastarskim operatima u smislu sticanja statusa vlasnika i omogućavanja upisa u zemljišno-knjižnu dokumentaciju.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti