Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Android smartphone uređaje koristi 87,7 posto bh. građana

27.10.2015. 14:46 / Izvor: Akta.ba

Prema istraživanju GfK BiH – Agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, blizu 40% građana BiH starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj.

GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u drugom kvartalu 2015. godine sprovela istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od N=1000 ispitanika starijih od 15 godina na temu posjedovanja i korištenja smartphone uređaja. Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da 39,5% građana Bosne i Hercegovine starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj, što je porast od 24% u poređenju sa podacima dobijenim u sličnom istraživanju sprovedenom krajem 2011. godine.

Najveći procenat korisnika smartphone uređaja se nalazi među populacijom od 15 do 24 godine - čak 78,9% pripadnika ove populacije posjeduje smartphone. Očekivano, najmanji procenat vlasnika i korisnika smartphone uređaja se nalazi među najstarijim (65+) dijelom populacije - 6,9%.

Posmatrano po spolu ispitanika, ne postoje značajnije razlike u posjedovanju i upotrebi smartphone uređaja između muškog i ženskog dijela populacije, dok se određene razlike uviđaju s obzirom na tip naselja u kojem ispitanici žive. Korištenje i posjedovanje smartphone uređaja u urbanim sredinama iznosi 48% dok u ruralnim sredinama tek 33% populacije koristi ove uređaje.

Samsung vodeća marka smartphone uređaja u BiH

Nešto više od 42% svih smartphone uređaja koji su trenutno u upotrebi u Bosni i Hercegovini potiču od proizvođača Samsung što čini ovu marku najpopularnijom na našem tržištu pametnih telefona. Slijede je LG, Sony (Xperia), i Huawei sa 11% dok se glavni globalni konkurent Samsung smartphone uređaja, Apple-ov iPhone nalazi  tek na 7. mjestu sa 4,2% tržišnog učešća među građanima BiH starijim od 15 godina.

Google-ov operativni sistem Android se koristi na 87,7% smartphone uređaja u Bosni i Hercegovini s obzirom da je ovo standardni operativni sistem na Samsung, LG, Sony, Huawei, HTC i drugim mobilnim aparatima. Windows Phone OS koristi 6,8% smartphone uređaja prisutnih među bh. stanovništvom, iOS koristi 4,2%, dok je Blackberry OS operativni sistem koji koristi tek 0,3% uređaja, saopćili su iz GfK-a. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti