Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Andy Mcguffie: Funkcionalan javni RTV sistem u BiH je prioritet

04.04.2014. 08:15 / Izvor: Fena

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je, povodom informacija o aktivnostima koje se preduzimaju u pogledu osnivanja PBS korporacije, a koju je Vlada Republike Srpske usvojila, kazao da su nezavisne i profesionalne medijske institucije jedan od najvažnijih aspekata uspješnog, modernog demokratskog društva.

"U tom kontekstu, naglašavamo da je završetak reforme javnog RTV sistema (PBS), odnosno osnivanje PBS korporacije, neophodno za digitalizaciju, kao i za jačanje postojećeg javnog RTV sistema što je uopšteno ključni prioritet", rekao je on.

Navodi i da je ta činjenica u više navrata naglašena u godišnjim izvještajima o napretku Evropske komisije.

"Pozivamo sve aktere u BiH da usmjere pažnju i resurse za jačanje nezavisnosti i profesionalizma postojećih kanala u sistemu javnih emitera. To, također, zahtijeva uspostavljanje korporativne strukture za sistem javnih emitera u BiH i usklađivanje zakona na entitetskom nivou sa zakonom o sistemu javnih emitera BiH", istaknuo je McGuffie u izjavi dostavljenoj medijima.

Akcentirao je da pitanje digitalizacije mora biti hitno riješeno. U suprotnom, navodi, moguće je da građani BiH neće moći da gledaju određene programe na svojim TV ekranima kao što su Evrovizija, UEFA Liga šampiona, Euronews razmjenu.

 Dodao je i da cijeli region napreduje na polju digitalizacije, a ako se rok ne ispoštuje, bh. tržište emitiranja će trpjeti i gledaoci u BiH neće imati istu uslugu kao ostatak Evrope.

"Završetak reforme sistema javnih emitera treba da rezultira razvojem funkcionalnog, uređivački samostalnog, ekonomičnog i efikasnog sistema javnog emitiranja u najboljem interesu za javnosti BiH i u skladu sa standardima Evropske unije u oblasti javnog emitiranja", kazao je McGuffie, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti