Anesteziolog Karlović: Nisu nam potrebni takvi respiratori, životi su u pitanju

24.02.2021. 13:16 / Izvor: N1
Anesteziolog Karlović: Nisu nam potrebni takvi respiratori, životi su u pitanju

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM, budžetskog našeg novca.

Nakon što je samo dan prije početka suđenje u slučaju Respiratori, protiv Novalića i ostalih, koje je zakazano za danas Federalna uprava civilne zaštite objavila da su respiratori koju su nabavljeni preko firme Fikreta Hodžića "Srebrena malina" funkcionalni i instalirani, N1 je tražio informaciju više.

Kako je iz FUCZ za N1 portparolka Majda Kovač rekla da je "proces verifikacije i servisiranja završen za 95 respiratora, od ukupno 100 koliko ih je Federalna uprava civilne zaštite nabavila iz Kine posredstvom uvoznika preduzeća Srebrena malina, ostalo ih je još pet da se servisiraju, a ostali su pušteni u rad".

Provjeravali smo u zdravstvenim ustanovama tačnost ovih podataka. No, zvaničnu potvrdu teško smo mogli dobiti.

Za N1 je pristao govoriti, otvoreno, pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Zoran Karlović. On se pismeno obratio FUCZ, na njihovu planiranu ponudu dostave respiratora Srebrena malina.

Zašto niste prihvatili ove respiratore?

-Nama nisu potrebni ti respiratori takve kvalitete i nama ne trebaju. Mi imamo respiratore, mi smo ustanova koja pruža medicinske usluge koje su vrlo zahtjevne i nama ti respiratori sa takvim značajkama nisu potrebni. Mi cijelo vrijeme imamo nabave, imamo nove respiratore, vraćam se iz Sarajeva sa jedne komisije gdje smo pripremali dokumentaciju za UNDP kojim ćemo za cijelu Bosnu i Hercegovinu nabaviti dosta medicinske opreme, među njima je i dokumentacija za tender za same respiratore.

Jeste li spominjali respiratore koje vam je nudila FUCZ?

-Nama to nije vrijedno da mi spominjemo te respiratore. Ja nisam bio sam na sastanku. Bila je šefica iz UKC Tuzle i UKC iz Sarajeva, znači dva naša važeća i vrlo bitna centra, oni vam to mogu sigurno potvrditi. A sada što treba jednoj Gračanici, Goraždu, negdje, ja sad ne mogu govoriti. Ko ima volje da se dopisuje s njima, da nešto demantira, mislim da bi mediji više trebali posvetiti pažnju našem radu, na osnovu čega da učimo u budućnosti.

Međutim radi se o velikoj aferi, koja se desila u jeku pandemije?

-Afera nije toliko bila u nabavi respiratora, koliko je afera bila u načinu zato što se struka nije pitala. Ta je procedura pogrešna. Novac koji je dat za to u taj dio neću da ulazim, niti znam. Ja samo govorim svoje medicinski dio, iza toga svojeg medicinskog dijela stojim. Respiratori ti možda mogu poslužiti domovima zdravlja, nečemu gdje je transport i nešto, ali za našu ustanovu nisu. Ja kao liječnik, sa medicinske strane, nama ti respiratori za sada nisu potrebni. Najbolje da obiđete kuće i da vidite u kojim se taj respirator koristi, od UKC Tuzle, Mostara, bilo gdje otiđite , njihove intenzivne njege pogledajte, pa vidite gdje su u uporabi, koliko je bolesnika bilo u uporabi. 100 respiratora nije mala količina, pa vidite gdje su u uporabi.

Tu mogućnost sada nemamo, a FUCZ ima verifikaciju da su upotrebljivi?

-Za tu opremu, nešto što je god novo, koliko god bilo kvalitetno, liječnici su te osobe koje preuzimaju odgovornost za bolesnika. Znači fizička ispravnost, bez iskustva, ne znači da ćete vi kao pilot sjesti u avion i voziti ga. Vi morate proći edukaciju, rukovanje opremom, imati dobru opskrbu što se tiče kvarova, zamjenskih dijelova, da mi možemo s tim aparatom rukovat. Znači kad vam neko da nov mobitel, što ste, vi ste izgubljeni, bez obzira što ste imali generaciju prije njega, treba vremena prilagodbe, a ovdje su ljudski životi u pitanju.

Podsjetimo, u slučaju nabavke kineskih respiratora ACM812A koji je prerastao u aferu od aprila 2020. sada predstoji suđenje. Optužnicu je potvrdio Sud BiH u januaru ove godine, protiv federalnog premijera Novalića i ostalih "za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava".

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice "F.H. Srebrena malina" Srebrenica i direktor firme Fikret Hodžić te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministarka finansija.

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM, budžetskog, odnosno našeg novca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti