Antigenski testovi za brži skrining populacije

05.11.2020. 07:42 / Izvor: BHRT
Antigenski testovi za brži skrining populacije

U Bosni i Hercegovini se uveliko provodi antigensko testiranje. Prednost je što uzorci ne moraju da se šalju u laboratoriju, a nalaz se dobije brzo i na mjestu testiranja.

U Bosni i Hercegovini se uveliko provodi antigensko testiranje. Prednost je što uzorci ne moraju da se šalju u laboratoriju, a nalaz se dobije brzo i na mjestu testiranja. Iz Svjetske zdravstvene organizacije se nadaju da bi ovakvi brzi rezultati mogli da prekinu lanac prenosa bolesti, jer bi bilo spriječeno rizično kretanje. Provjerili smo kakva je situacija s antigenskim testiranjem u Bosni i Hercegovini.

Antigensko testiranje je u Republici Srpskoj počelo u srpnju. U zdravstvenim ustanovama na sekundarnoj razini, u ovom entitetu, trijaža se vrši upravo takvim testovima. U Federaciji Bosne i Hercegovine također se koristi antigensko testiranje, ali samo u slučaju jasne kliničke slike.

“Nama se antigensko testiranje pokazalo kao jako značajno jer smo na taj način sačuvali zdravstveni sistem. Pohvalno je što je EU, i Svjetska zdravsvena organizacija, prepoznala to i ulazi u jednu veliku, mega nabavku samih testova da bi pružila mogućnost onim zemljama, koje nemaju kapacitet PCR testiranja, da vrše putem antigenskog testiranja.”, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo RS

"Cilj je da se smanji pritisak na laboratorije koje rade PCR. Zapravo, riječ je o jeftinijem testu koji se brže izvodi. U ovom trenutku epidemije, kad imamo veliki broj slučajeva, će pomoći u boljem odgovoru. Zdravstvene ustanove mogu nabaviti te testove, oni su prisutni na tržištu.”, kazao je Sanjin Musa epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Antigenski testovi su brzi, pristupačni, ali ne i pouzdani, jer se nakon njih mora uraditi i PCR test, upozoravaju iz zdravstvenih ustanova.

"Oni će dobro doći kao izlaz za nuždu. Znači, oni će biti samo za one najteže kliničke slučajeve, odnosno, jasne kliničke slučajeve, da mi potvrdimo da se radi o tome, dok ne budemo u mogućnosti da uradimo PCR test.”, naglasio je Ernad Drljević  infektolog u JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

"Mi ga koristimo odavno, za određene svrhe, gdje ima mjesta, s obzirom na ogroman porast broja oboljelih u Europi. Da se napravi jedan presjek situacije na kojem imaju svoje mjesto, ali nisu pouzdaniji od PCR testova.”, istakla je Jela Aćimović epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo RS

Dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine primjena antigenskog testiranja isključivo uz jasne simptome, u Republici Srpskoj planirana je raznovrsnija uporaba.

"Mi, čak, planiramo u narednom periodu da jedan sistem primjenimo, testiranje zdravstvenih radnika kroz antigensko testiranje, zato što nam je to brža metoda, a s druge strane, dobijamo skrinig te populacije.”, rekao je Branislav Zeljković ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo RS.

Antigenski testovi su već pomoćno sredstvo testiranja i u regiji. Tako, primjerice, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatraju kako bi, s obzirom na gužve na testiranjima, ovi testovi mogli ubrzati proces za 25 do 30 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti