Apel građanima za pojačanu opreznost radi prevencije požara

19.08.2021. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Apel građanima za pojačanu opreznost radi prevencije požara

I opušak od cigarete može izazvati požar.

Ministarstvo privrede, Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJP "Sarajevo - šume", zbog povećane opasnosti od požara u šumskim ekosistemima, apeliraju na građane i građanke Kantona da povedu računa prilikom aktivnosti koje mogu izazvati požare s nesagledivim posljedicama po živote ljudi, stambene i poslovne objekte, kao i na cjelokupan biljni i životinjski svijet.

"Posljednjih dana svjedoci smo velikih nevolja izazvanih požarima u našoj bližoj i daljnjoj okolini koji zahvataju šume, nisko rastinje, poljoprivredne kulture, pa i domove i živote ljudi. Ministarstvo privrede, "Sarajevo-šume" i Uprava za šumarstvo KS upućuju apel svima da posebnu pažnju posvete mjerama zaštite od požara, te da prilikom posjete izletištima i šumskim kompleksima ne pale vatru, ne bacaju opuške od cigareta i drugo što može uzrokovati požare, kao i da poduzmu sve potrebne mjere koje doprinose sprečavanju izbijanja šumskih požara", stoji u apelu.

Iz Uprave za šumarstvo podsjećaju da ova uprava ima zakonsku obavezu, po Zakonu o šumama, da prati i nadgleda šume, kako bi pravovremeno reagovali, te u saradnji s KJP „Sarajevo – šume“ učestvovali u otkrivanju i gašenju požara.

S obzirom na to da je u toku sezona šumskih požara, te da su oni prisutni na području drugih kantona, jučer je u prostorijama “Sarajevo-šuma” održan sastanak štaba preduzeća za zaštitu od požara na kojem su doneseni zaključci vezani za poduzimanje mjera i aktivnosti, s ciljem preventivnog djelovanja na pojavu šumskih požara.

"Na sastanku je, između ostalog, razmatran i zahtjev Vlade KS za pružanje pomoći u gašenju potencijalnih požara, te je dogovoreno da se Vlada obavijesti da su "Sarajevo-šume" spremne, po potrebi, opremiti mobilnu ekipu od deset članova, koja je stručno osposobljena za gašenje požara, te opskrbljena odgovarajućom tehničkom opremom, u koju se ubrajaju i četiri šumska traktora ‘skidera’ s vatrogasnom nadogradnjom", kazao je direktor preduzeća Samir Omerović.

Dodao je da, shodno navedenom, ukoliko se ukaže potreba, "Sarajevo-šume" mogle bi pripremiti jednu ekipu za gašenje šumskih požara.

U narednom periodu KJP “Sarajevo-šume” će, u saradnji s Vladom KS, Ministarstvom privrede KS i jedinicama lokalne samouprave, nastaviti aktivnosti vezane za provođenje mjera u prevenciji i suzbijanju šumskih požara.

Uputili su molbu svim građankama i građanima Kantona Sarajevo da u slučaju da primjete pojavu šumskih požara o tome hitno obavijeste: policiju na broj 122, Operativni centar Civilne zaštite KS na broj 121, PVB (Profesionalnu vatrenu brigadu Kantona Sarajevo) na broj 123, Štab KJP “Sarajevo-šume” na broj 033/219-172 i broj 062/330-842 – saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti