Apel: Zbog neodgovornog ponašanja 'Hajdučka vrata' će izgledati ovako

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Apel: Zbog neodgovornog ponašanja "Hajdučka vrata" će izgledati ovako

23.09.2020. 08:40 / Izvor: Akta.ba

Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek, priopćeno je u utorak iz Planinarskog saveza Herceg Bosne. Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Ovako bi, navode planinari na svojim internet stranicama, mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija 'Gospodar prstenova' trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini. 

"Još jednom u ime svih društava, članica Planinarskog saveza Herceg Bosne i svih njihovih planinara, apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara'', poručili su iz Saveza. 

Inače, i ranije su planinarska društva s ovih područja apelirala i na kolege planinare ali i ljubitelje prirode da se ''suzdrže od sjedenja, penjanja, ležanja i svih drugih aktivnosti koje mogu opteretiti Vrata'', ali izgleda da je upozorenju trebalo dodati i ono ''nemojte se penjati s motorima kroserima na prsten''.

Ostao je upamćen prizor koji su prošle godine zabilježili planinari. Naime, tri mladića s motorima kroserima popeli su se do samog prstena Hajdučkih vrata te postavili motore za potrebe fotografiranja na sami prsten.

''Tom prilikom su pod gasom i šlajdranjem točkova odronili i dio staze na prilazu Hajdučkim vratima a i donji dio prstena se malo odronio'', naveli su planinari koji su bili svjedoci ovom događaju te su čitav slučaj i snimili. 

Video je naišao na brojne osude korisnika interneta, a brojni planinari su istakli kako je "ovakav vid divljanja trebao biti sankcionisan".

 

Postovane kolege planinari juce tokom uspona na Hajducka vrata bili smo svjedoci neuobicajenog prizora, gdje su se 3 mladica sa motorima kroserima popeli se do samog prstena hajduckih vrata te postavili motore da se slikaju na sami prsten. Tom prilikom su pod gasom i slajdranjem tockova odronili i dio staze na prilazu hajduckim vratima a i donji dio prstena se malo odronio. Kao ljubitelji prirode i u cilju ocuvanja ove nase prirodne svjetski poznate ljepote da li mozemo nekako reagovati da se ovakve stvari ne desavaju i da bahati pojedinci ne uniste ove ljepote koje nas okružuju. U prilogu je slika i video dogadjaja u trenutku kad smo stigli na lokaciju. Sve se desavalo naocigled 30 planinara.

Posted by Dario Pintarić on Monday, September 23, 2019

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti