Arapović: Postoji rizik od većeg hakerskog napada

02.12.2020. 13:11 / Izvor: Dnevni Avaz
Arapović: Postoji rizik od većeg hakerskog napada

Može se ugroziti isplata penzija, obračun plata u javnoj upravu, isporuku zdravstvene zaštite, kaže Arapović.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputio je inicijativu kojom se Vlada Federacije BiH zadužuje da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru uputi zakon o informacionoj sigurnosti.

"Iako Vlada Federacije već nekoliko godina priprema zakonsko rješenje koje bi uredilo tzv. cyber prostor, do danas temeljni zakon u ovoj oblasti, tj. zakon o informacionoj sigurnosti nije pripremljen i dostavljen u Parlament FBiH na razmatranje. Nepostojanje zakonskog okvira multplicira rizik od cyber kriminala, hakerksih upada u informacione sisteme javnih institucija, a digitalni prostor ostaje ranjiv i s uvećanim rizikom od cyber agresije", pojasnio je Arapović.

Dodao je da u Federaciji BiH nema centralnog organa koji se brine o sigurnosti informacionih sistema kao što su, npr. podaci u Zavodu PIO, zavodima zdravstvenog osiguranja, kliničkim centrima, Poreznoj upravi, matičnim uredima, policiji, poštama, elektroprivredama, telekomima, namjenskoj industriji.

"Također, upitno je da li su adekvatno zaštićeni podaci u vladama, ministarstvima i brojnim drugim institucijama u kojima se obrađuju, pohranjuju i prenose privatni, povjerljivi, tajni ili vrlo tajni podaci države, građana i kompanija. Evidentno je da postoji rizik od većeg hakerskog napada u neki od kritičnih sistema, koji može ugroziti npr. isplatu penzija, obračun plata u javnoj upravu, isporuku zdravstvene zaštite, upravljanje matičnim knjigama "naglasio je Arapović.

Prema njegovim riječima, još u februaru ove godine, na njegovo zastupničko pitanje o predmetnom zakonu, Ministarstvo prometa i kumunikacija FBiH odgovorilo da se "trenutno obavljaju aktivnosti na prikupljanju potrebnih mišljenja nakon čega slijedi dostavljanje Vladi na razmatranje".

"S obzirom da je od tada prošlo više od 8 mjeseci, ovom Inicijativom tražim od Vlade da ubrza i konačno utvrdi Nacrt predmetnog Zakona te isti uputi u parlamentarnu proceduru najdalje do 31. januara 2021. godine",  zaključio je Arapović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti