Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ArcelorMittal Zenica-Privremeno prekinut rad pogona zbog velikog pada potražnje

20.05.2020. 10:48 / Izvor: Fena

Zbog velikog pada potražnje, uzrokovanog ekonomskom krizom, bilo je neophodno privremeno obustaviti rad pogona u ArcelorMittalu Zenica, saopćeno je iz ove kompanije.

 

Iz Uprave Kompanije podsjećaju kako se cijeli svijet, uključujući Bosnu i Hercegovinu, suočava sa neviđenom ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19, kao i da je nesporno da se BiH, zajedno sa mnogim evropskim zemljama, suočava s recesijom, te da pad ekonomije iznosi najmanje 3,5 posto.

"Već smo svjedoci zatvaranja mnogih firmi, gubitka radnih mjesta i pada proizvodnje i usluga, što je uzrokovano drastično smanjenom potražnjom za gotovo svim vrstama robe. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost", navodi se u saopćenju.

Iz ArcelorMittala Zenica, također, navode kako su od početka godine do marta radili punim kapacitetom i sigurno, kao i da su poduzeli mnogo mjera kako bi u toku pandemije zaštitili ljude i na taj način zaštitili poslovanje, te da je, osim niza dodatnih preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa, oko 500 njihovih uposlenika radilo od kuće ili bilo u pripravnosti, bez smanjenja plaća.

Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava Kompanije je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja.

Kako se nadalje navodi, Uprava Kompanije poduzela je sve moguće mjere kako bi smanjila troškove na svim razinama, osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu, pregovarajući o boljim cijenama sa svojim dobavljačima i pokušavajući postići određeno snižavanje cijena električne energije i plina.

"Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža", navodi se.

Uprava Kompanije, istovremeno, podsjeća da je od početka novonastale krize obavještavala Sindikat ArcelorMittal Zenica o svim poslovnim izazovima i aktivnostima na njihovom prevazilaženju, računajući na njihovo razumijevanje i podršku.

"U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25 posto radnika Kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 i 20 posto. Ostalih 75 posto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog", navode iz Uprave.

Stoga je Uprava Kompanije bila prisiljena uvesti mjeru privremenog prekida rada, kako bi osigurala opstanak preduzeća tokom ove globalne ekonomske krize, navodi se u saopćenju.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti