Arif Kulić: Sarajevo - osiguranje vraćamo na poziciju lidera

15.07.2016. 10:12 / Izvor: Avaz.ba
Arif Kulić: Sarajevo - osiguranje vraćamo na poziciju lidera

Istakao je da su u proteklom periodu poduzeli niz mjera koje vode ka stabilizaciji poslovanja kompanije.

Arif Kulić, koji je na poziciji vršioca dužnosti direktora "Sarajevo - osiguranja" nešto manje od dva mjeseca, a nakon što je Nadzorni odbor ove kompanije razriješio prethodni menadžment i prihvatio ostavku dotadašnjeg direktora Midhata Terzića, dao je prvi intervju za „Avaz". Govori o situaciji u ovoj kompaniji, u kojoj Vlada FBiH ima 45 posto kapitala, te o planovima.

Istakao je da su u proteklom periodu poduzeli niz mjera koje vode ka stabilizaciji poslovanja kompanije, sagledali realno stanje, definirali ciljeve i krenuli u realizaciju aktivnosti usmjerenih ka efikasnom korporativnom upravljanju.

Manjinski vlasnik

"U tom kontekstu zatražili smo stručnu pomoć Vlade, koja je, kao manjinski vlasnik, osigurala podršku u vidu tima eksperata. Za našu kompaniju ovakav vid podrške je od velikog značaja,  prvenstveno jer smo pojačali kapacitete tamo gdje je bilo najpotrebnije u ovom trenutku, odnosno u unapređivanju, optimizaciji i praćenju poslovnih procesa. Uz Vladu FBiH, svakako je bitno naglasiti i pozitivnu ulogu drugih dioničara, a prije svih fondova koji su djelovali koordinirano i u najboljem interesu "Sarajevo - osiguranja". Sve što smo u ovom kratkom periodu realizovali usmjereno je na ostvarenje zajedničkog cilja, a to je vraćanje „Sarajevo - osiguranja" na poziciju domaćeg tržišnog lidera u osiguranju", kazao je Kulić.

Kakvi su rezultati poslovanja u prvom polugodištu?

"Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci imali i promjenu menadžmenta i aktivan proces prodaje državnog dijela kapitala. Ovi faktori imali su svoj utjecaj na poslovni rezultat, ali istovremeno smo pokrenuli brojne procese unutar „Sarajevo - osiguranja" kako bi se poslovanje stabiliziralo i kako bismo ga postepeno usklađivali sa savremenim modelima unutar industrije osiguranja. U prvih šest mjeseci ostvarili smo 29,7 miliona KM premije i isplatili 16,7 miliona KM šteta svih vrsta osiguranja.Fokusirani smo prije svega na procese restrukturiranja kompanije čiji će se pozitivni efekti, vjerujem, odraziti i na poslovni rezultat u narednim mjesecima."

Ključni zadatak

A kakvu će poziciju "Sarajevo - osiguranje" imati do kraja ove godine?

"Naš ključni zadatak je zadržavanje povjerenja naših klijenata i osiguranika. "Sarajevo - osiguranje" je brend koji na ovim prostorima postoji više od 70 godina, ali ostat će i opstati jedino ako budemo svu našu energiju usmjeravali napružanje vrhunske usluge osiguranja te kvalitetno rješavanje šteta. Naši osiguranici su naš najvredniji potencijal i duboko sam uvjeren da ćemo opravdati njihovo povjerenje, što će nam, u krajnjem, donijeti i dobru tržišnu poziciju. Naravno, u svemu tome nužno je poslovati ostvarujući dobit te uvažavajući interese svih dioničara, ali i uposlenika "Sarajevo - osiguranja".

Prodaja državnog kapitala

Kako gledate na objavljenu prodaja državnog dijela kapitala u "Sarajevo - osiguranju"?

"Vlada FBiH, kao najveći pojedinačni dioničar u „Sarajevo - osiguranju", ima potpuno pravo da donosi autonomne odluke o prodaj državnog dijela kapitala. Menadžment „Sarajevo - osiguranja" nije komentarisao niti će u budućnosti komentarisati aktivnosti koje bilo koji dioničar, pa tako i Vlada, vrši u dijelu koji je uređen i propisan zakonom kao njihovo vlasničko pravo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti