Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ASA Finance podnio zahtjev Konkurencijskom vijeću za preuzimanje Central osiguranja

28.12.2020. 10:20 / Izvor: Akta.ba

Društvo ASA Finance d.d. Sarajevo, većinski vlasnik ASA osiguranja, podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije koja nastaje namjerom kupovine većine dionica u osiguravajućem društvu Central osiguranje d.d. Sarajevo.

Koncentracija će, prema podacima iz prijave, imati efekat na tržištu pružanja usluga neživotnog osiguranja na području Bosne i Hercegovine, navedeno je u informaciji Konkurencijskog vijeća BiH, te su pozvani zainteresirani subjekti koja imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu da dostave pisane primjedbe i mišljenja.

Prije nekoliko dana obznanjeno je da su ASA Osiguranje i Central Osiguranje potpisali ugovor o strateškom partnerstvu s ciljem daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.

"Zajedničkim partnerstvom ova dva brzorastuća bosanskohercegovačka osiguravajuća društva učinjen je značajan iskorak u procesu konsolidacije i jačanja ovog sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja", priopćeno je iz ovih kompanija.

Kako je priopćeno, buduće poslovanje oba društva će biti usmjereno na daljnji razvoj, inovacije i digitalna rješenja prilagođena potrebama tržišta.

ASA Finance 66,67 postotni je vlasnik ASA Osiguranja dok ostatak udjela pripada reogisuravatelju Bosna RE 20 psoto i ZIF-u Prevent Invest 13,34 posto. Vlasnici Central osiguranja su CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak sa 70 posto i CENTAR GRADNJA d.o.o. Široki Brijeg sa 30 posto.

U prošloj godini ASA osiguranje ostvarilo je ukupnu zaračunatu bruto premiju od 31,93 milijuna KM i sa tržišnim udjelom na nivou BiH od 5,28 posto bilo je osmi najveći osiguravatelj.

Central osiguranje je lani imalo ukupnu premiju od 38,22 mil. KM i sa tržišnim udjelom od 6,32 posto zauzimalo je petu poziciju.

Kombinirana premija dva osiguravatelja koji su ušli u strateško partnerstvo stvara novog velikog igrača na tržištu osiguranja uz već postojeće grupacije okupljene oko Agramovih društava u BiH (Adriatic osiguranje Sarajevo i Euroherc osiguranje Sarajevo), VIG-ovih podružnica (VIG osiguranje Banja Luka i Vienna osiguranje Sarajevo) i Graweovih društava u BiH (Grawe osiguranje Banja Luka i Grawe osiguranje Sarajevo).

Central osiguranje je 2018. bilo sklopilo okvirni sporazum sa Croatia osiguranjem, ali je hrvatski osiguravatelj odustao od kupnje sarajevskog društva iako je transakcija bila dobila i odobrenje Konkurencijskog vijeća BiH.

ASA Finance, financijska divizija ASA grupacije, u ovoj godini preuzeo je većinsko vlasništvo u Vakufskoj banci, ova transakcija je zaključena ali pripajanje nije budući da ga koči nepostojanje Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Izvor: osiguranje.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti