Asistivne tehnologije iz tešanjskog Ascoma olakšavaju život invalidnim osobama

27.04.2020. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Asistivne tehnologije iz tešanjskog Ascoma olakšavaju život invalidnim osobama
OTVORI GALERIJU

Potražnja za ovim uslugama varira od specifičnih potreba svakog pojedinog korisnika.

Asistivna tehnologija je koncept koji predstavlja tehnologiju koja korisnicima, a to su uglavnom osobe sa invaliditetom, omogućava da na različite načine pristupe sadržajima koji bi im inače bili potpuno nedostupni ili teško dostupni.

Malo je poznato da je tešanjska firma Ascom već 13 godina ovlašteni zastupnik logopedske opreme, te je tim tragom na našem tržištu prepoznala potrebu i za ovim vidom tehnologija.

Iz kompanije su za Akta.ba kazali da asistivna tehnologija predstavlja svaki proizvod, opremu ili sistem koji se koristi da bi se povećale, održale ili poboljšale funkcionalne mogućnosti korisnika, te im time omogućile veći stepen nezavisnosti i samostalnosti, bogatiji i aktivniji život.

"Primjeri asistivne tehnologije su razni komunikatori, uređaji za čitanje, pisanje, korištenje računara, uređaji koji omogućavaju upravljanje domovima. Mogu se koristiti za svakodnevnu komunikaciju, u obrazovanju, zabavi i sl. Ono što posebno zanima naše tržište jesu senzorne sobe", kazali su.

SENZORNE SOBE

Senzorna soba je interaktivna soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

To je mjesto gdje osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje senzorne vještine, da se relaksiraju i oslobode napetosti. Opremu kontroliše terapeut tako što dozira stimuluse za svako čulo prilagođavajući ih individualnim potrebama svakog korisnika.

"Senzorne sobe se danas nalaze u skoro svim našim centrima za rehabilitaciju i različitim ustanovama koje pružaju usluge odgoja i obrazovanja ili socijalne skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama, te domovima za starije i nemoćne", kažu iz kompanije.

Potražnja za ovim uslugama varira od specifičnih potreba svakog pojedinog korisnika.

TEHNOLOŠKA RJEŠENJA ZA SVE

Ascom u svojoj ponudi Asistivnih tehnologija ima razne didaktičke igračke, Clevy tastature u boji, pričajući rapored, interaktivni zid, BeamZ laserski kontroler i dodatni softver omogućuju korisnicima svih dobnih skupina, fizičkih i kognitivnih sposobnosti reprodukciju i kreaciju smislene muzike uz pomoć stotine muzičkih instrumenata i mnoge druge proizvode neophodne za pravilan rast i razvoj.

Tehnološka kompleksnost rješenja i broj korisnika uveliko diktiraju i njegovu cijenu, te vrijeme implementacije.

"Povećan broj naučnih i tematskih konferencija, istraživačkih radova, te uvezanost rehabilitatora, roditelja doveo je do toga da je ona u stalnom porastu", pojašnjavaju.

Firma Ascom iza sebe ima već nekoliko uspješno realizovanih projekata implementacije senzornih soba, kao i uspješnog korištenja asistivne tehnologije.

"Poštujući savjete vodećih bh. stručnjaka, ali i šire kao što su Hrvatska i Srbija, zajedničkim naporima konstantno radimo na unaprijeđenju ponude, te dostupnosti što većeg broja adekvatnih rješenja", kazali su nam.

Kompanija Ascom - podrška modernom poslovanju iz Tešnja, od 2005. godine svojim klijentima nudi široku lepezu proizvoda i usluga koji su u službi jačanja njihovog biznisa. Duži period već rade WEB-stranice, izrađuju namjenske softvere, SMS marketing, e-škole, praćenje HACCAP-a, logistička rješenja itd.

Softverska rješenja tešanjskog Ascoma danas koriste kompanije iz zemalja u regiji ali i šire.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti