Asmir Hanifić, generalni menadžer hotela ibis: Siguran da ćemo na kraju izaći kao pobjednici

30.12.2020. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Asmir Hanifić, generalni menadžer hotela ibis: Siguran da ćemo na kraju izaći kao pobjednici

Na nama je da se prilagodimo novonastaloj situaciji i pronađemo načine da prebrodimo trenutnu krizu.

Asmir Hanifić rođen je 4. aprila 1991. godine u Banja Luci. 2010. godine po završetku srednje škole u Zagrebu, upisao je Pravni fakultet u Sarajevu, te mijenja adresu stanovanja zbog studentskih obaveza. Za vrijeme trajanja studija bio je aktivan član Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo čiji je član i danas. Po nagovoru prijatelja prijavljuje se na oglas za posao u hotelu Divan na radno mjesto recepcionera gdje započinje svoju karijeru u hotelijerstvu. Karijeru nastavlja u hotelu Residence Inn by Marriot gdje provodi tri godine.

2018. godine dolazi u  hotel ibis Styles na radno mjesto menadžer recepcije, a ubrzo zatim zahvaljujući svom radu i trudu  postaje generalni menadžer hotela, piše novi broj magazina HUBIH.

Možete li nam reći nešto više o sebi i kako ste prepoznali sebe u hotelijerstvu?

Zanimljivo je da je moja karijera u hotelijerstvu započela sasvim slučajno. Moj prvi posao u hotelijerstvu bio je na radnom mjestu recepcionera. Tu sam imao priliku upoznati srž hotelskog poslovanja i osjetiti duh života jednog hotela. Jednostavno sam pronašao sebe u tome i malo po malo istražujući, naporno radeći i usavršavajući se, za pet godina došao sam na rukovodeću poziciju u hotelu ibis Styles.

Molim Vas da naše čitatelje upoznate o samom Hotelu ibis Styles?

- Brend ibis Styles pripada jednoj od vodećih svjetskih grupacija hotela Accor. Svaki ibis Styles hotel ima jedinstven dizajn, temu i osobnost. Dizajn našeg hotela je inspirisan Sarajevom i njegovom tradicijom zimskih sportova i to ga čini jedinstvenim i unikatnim.

Prema Vašem mišljenju, kako ostvariti dobar kontakt sa gostima? 

- Ono na čemu mi insistiramo jeste personalizirani pristup gostima. Svaki gost ima drugačije potrebe i zahtjeve i svoj razlog dolaska i boravka. Kada se tome posveti dovoljno pažnje dobar kontakt će sigurno biti ostvaren. 

Koji su ključni faktori vođenja jednog hotela, odnosno šta je to, što će jedan hotel izdvojiti od drugih? Šta je ono što Hotel ibis Styles izdvaja od drugih hotela?

- Voditi jedan hotel nije nimalo jednostavno. Obzirom da je svaki hotelski proizvod rezultat sinergije svih zaposlenika, jako je bitno stvoriti atmosferu u kojoj će svi oni sarađivati, biti zadovoljni i pritom davati maksimum od sebe. To njihovo zadovoljstvo će se odraziti na kompletnu atmosferu u hotelu i prenijet će se na sve goste. Vjerujem da smo u tome uspjeli, pogotovo ako uzmete u obzir da smo mi relativno mlad tim. S druge strane, naš enterijer je nešto po čemu smo poznati i prepoznatljivi kao i po tom ležernom i opuštenom stilu koji je u skladu sa brendom ibis Styles.

Šta današnji gosti traže i zbog čega će se idući put poželjeti vratiti?

- Prije svega, gosti u hotel dolaze prespavati i taj segment im je vrlo važan. Tome smo posvetili posebnu pažnju te su naši madraci “Sweet bed by ibis Styles” posebno dizajnirani da gostima pruže zdrav i kvalitetan san. Također, današnjim gostima je važna dobra pokrivenost bežičnim internetom. Kao što sam već i rekao individualni pristup gostu je nešto što će gosti sigurno upamtiti i zbog čega će se vratiti, bilo da se radi o posebnoj hrani koju preferiraju ili nekoj ličnoj usluzi koja mu zatreba na licu mjesta.

Koliko je danas bitan digitalni marketing za hotel?

- Digitalni marketing je, svakako, danas doživio ekspanziju i zato mu i mi pridajemo veliku pažnju. Uspješno oglašavanje i plasiranje na turističkom tržištu ima veliki utjecaj na poslovanje hotela. Društvene mreže nam omogućavaju da vrlo brzo i efikasno predstavimo sve usluge koje nudimo našim potencijalnim gostima bez obzira gdje se nalaze.

Ibis Styles Sarajevo je prvi hotel u Bosni i Hercegovini označen kao ALL SAFE hotel, možete li nam reći nešto više o tome?

- Nažalost kao i svi ostali hoteli širom svijeta i hotel ibis Styles Sarajevo našao se u jakoj teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa COVID-19. Zahvaljujući uloženom naporu svih uposlenika, naš hotel je prvi hotel u Bosni i Hercegovini označen kao ALL SAFE hotel. To znači da smo uveli nove standarde čistoće i prevencije po preporuci Accor-a, a koji gostima pružaju dodatanu sigurnost za vrijeme boravka u našem hotelu. Svi ovi standardi su, svakako, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Možete li nam reći nešto više o Igman baru u hotelu ibis Styles?

- Igman bar je moje omiljeno mjesto u hotelu u kojem provodim dosta vremena. Panoramski bar smješten je na XV spratu i pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo iz malo drugačije perspektive. Enterijer bara, kao i cijelog hotela, inspirisan je Sarajevom i njegovom tradicijom zimskih sportova, s posebnim osvrtom na Zimske olimpijske igre iz 1984. godine. Bilo da ste došli popiti kafu s prijateljem ili održati kratak poslovni sastanak sasvim sigurno će vas oduševiti.

Hotel ibis Styles je član najveće evropske hotelske grupacije Accor, koliko Vam je bitno to članstvo?

- Kako ste i sami rekli grupacija Accor je najveća evropska i jedna od najvećih svjetskih grupacija hotela. Samim tim, naš hotel je dio globalne mreže hotela što nam automatski otvara vrata prema novim tržištima. S druge strane, program lojalnosti ALL Accor Live Limitless omogućava gostima personalizirani boravak kao i brojne popuste prilikom korištenja svih naših usluga. Program u biti podrazumijeva bazu podataka o svakom pojedinom članu koja je dostupna svim Accor hotelima, te članovi pri posjeti bilo kojeg hotela ove grupacije imaju zagrantovane privilegije.

Kako se pandemija Covid 19 odrazila na Vaše poslovanje i šta mislite o turizmu u budućnosti obzirom na ovakvo globalno stanje?

- Kao i svugdje u svijetu i u našoj zemlji turizam je privredna grana koja je najviše pogođena ovom pandemijom, pa se to naravno odrazilo i na poslovanje našeg hotela. Mišlljenja sam da će oporavak biti dug i težak. Na nama je da se prilagodimo novonastaloj situaciji i pronađemo načine da prebrodimo trenutnu krizu. Iako je jako teško predvidjeti u kom će smjeru sve ići siguran sam da ćemo na kraju izaći kao pobjednici!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti