Austrian Airlines proslavila 20 godina od uspostavljanja prvog leta u BiH

30.03.2017. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Austrian Airlines proslavila 20 godina od uspostavljanja prvog leta u BiH

Austrian Airlines se tokom svih ovih godina pokazao kao pouzdan partner kako za poslovne tako i za turističke putnike.

Ove godine se obilježava 20 godina od kada je kompanija Austrian Airlines u Sarajevu realizirala svoj prvi let. Uz prisustvo gostiju i medija u Ambasadi Austrije u BiH proslavili su svoj jubilej.

Martin Pammer, austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini rekao je kako je Austrian Airlines najvažnija avio kompanija koja povezuje Beč i Sarajevo sa ostatkom svijeta.

"Na samom početku, sad već davne 2007. godine, kada je kompanija startala sa svojim radom u Sarajevu brojali smo oko 450 letova godišne a danas Austrian Airlines nudi do dva leta dnevno što na godinu iznosi oko 1.300 letova na relaciji Sarajevo-Beč", kazao je Pammer.

Valentin Inzko, prvi austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini i aktuelni Visoki predstavnik u BiH sjetio se samih početaka kada se krenulo sa projektima iz Austrije u BiH. Od prvih tramvaja iz Beča koji su u Sarajevo stigli nakon ratnih zbivanja pa sve do uvođenja prvih avio letova.

"Kada sam slao prvo pismo u Austriju kako bi se uspostavila avio linija, govorili su kako ja nisam svjestan da su te stvarni moguće jer je u BiH rat. Kazao sam im kako sam svjestan svega i da baš iz toga razloga i da zbog prisustva velikog broja vojnih snaga, međunarodnih organizacija i ostalih koji trenutno borave i rade u BiH neophodno je da se uspostave linije koje će prvobitno omogućiti spajanje njih sa svojim porodicama", kazao je Inzko.

Prvih nekoliko godina izvoz Austrije u BiH je bio dvostruko veći, kazao je Inzko i naglasio kako se svaki ambasador treba da se brine o ekonomiji svoje zemlje, na šta su tada bili posebno ponosni. Ali sada je slučaj da BiH može i mora biti itekako ponosna na to da je danas izvoz BiH u Austriju mnogo veći nego uvoz.

Austrian Airlines se tokom svih ovih godina pokazao kao pouzdan partner kako za poslovne tako i za turističke putnike i vremenom je povećavao svoju ponudu kazao je Bernhard Wodl regionalni menadžer Lufthansa grupe sa sjedištem u Zagrebu, naglasivši kako su izuzetno ponosni na činjenicu da je baš njihova kompanija bila ta koja je omogućila uspostavljanje prve avio linije na relaciji Beč-Sarajevo.

Wodl je još kazao kako je upravo ova veza sa Bečom jedna vrsta olakšice za dalje povezivanje sa Europom i ostatkom svijeta.

Od noviteta koje kompanija planira uvesti u svoju novu ponudu, Wodl je spomenuo Flynet, i dodao je kako Flota Austrian Airbus koja također saobraća na relaciji Sarajevo-Beč, raspolaže internet konekcijom u avionu.

"Trenutno putnici imaju mogućnost da testiraju besplatnu internet konekciju. Početkom aprila 2017. godine će myAustrian Flynet omogućiti putnicima da surfaju internetom u avionu koristeći vlastite mobilne uređaje. Sljedeći korak je da se ponuda proširi wireless konekcijom za zabavne sadržaje, omogućavajući putnicima gledanje filmova, dokumentaraca i televizijskih serija na njihovim mobilnim uređajima. Početak ove usluge planiran je za sredinu 2017. godine", kazao je Wodl.

Pored atraktivnih konekcija, Austrian Airlines putnicima nudi visok stepen pouzdanosti letova. U 2016. godini, kompanija Austrian Airlines je realizovala 136.112 letova, tj. oko 372 leta dnevno. Prema portalu FlightStats, Austrian Airlines se nalazi među top pet najpouzdanijih aviokompanija u svijetu u 2016. godini.

Austrian Airlines je najveća austrijska aviokompanija sa globalnom mrežom letova prema ca. 130 destinacija, koja je sa ukupno 37 destinacija posebno gusta u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju u srcu Evrope, terminal ove kompanije na Međunarodnom aerodromu u Beču predstavlja idealnu poveznicu između Istoka i Zapada.

Austrian Airlines je članica Lufthansa Grupacije, najveće grupacije aviokompanija, te članica Star Alliance, prve alijanse međunarodnih aviokompanija.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti