Austrija od danas u lockdownu

03.11.2020. 09:31 / Izvor: BHRT
Austrija od danas u lockdownu

U Austriji je danas na snagu stupio djelimični lockdown koji će na snazi ostati četiri sedmice, zaključno sa 30. novembrom.

U Austriji je danas na snagu stupio djelimični lockdown koji će na snazi ostati četiri sedmice, zaključno sa 30. novembrom. Parlament te zemlje zatvaranje je izglasao prije dva dana kako bi se pokušalo obuzdati naglo širenje koronavirusa.

Nove mjere, koje je tokom vikenda objavio kancelar Sebastian Kurz, podrazumijevaju uvođenje policijskog sata od 20.00 do 6.00 sati ujutro. Parlament će ga, u skladu sa potrebama, produžavati svakih 10 dana.

Kurz je rekao da se zatvaraju restorani, osim za uslugu "za ponijeti". Prodavnice će biti otvorene, univerziteti i srednje škole radiće na daljinu, a niži nivoi obrazovanja ostaju isti.

Hoteli će biti zatvoreni za sve putnike, osim ako se radi o poslovnoj ili službenoj posjeti.

Nove mjere uslijedile su zbog neodrživog stanja u bolničkom sistemu u zemlji.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober juče je izjavio da će, ukoliko ne dođe do smanjenja broja zaraženih koronavirusom u Austriji do druge polovine novembra, doći do manjka postelja na odjeljenjima intenzivne njege.

Prema njegovim riječima, za samo sedam dana broj popunjenih kreveta porastao je za 77 posto i od ključne je važnosti da se Austrijanci pridržavaju regulativa za suzbijanje zaraze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti