Austrija privremeno obustavila vakcinisanje "AstraZeneca-om"

07.03.2021. 17:11 / Izvor: Avaz.ba
Austrija privremeno obustavila vakcinisanje 'AstraZeneca-om'

Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije "AstraZenecina" vakcina, stoji u saopćenju.

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom vakcina protiv Covida-19 kompanije "AstraZenece", dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge.

Austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) je primio dva izvještaja koja se povezuju s vakcinom iz iste "AstraZenecine" serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopćenju.

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

"Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinisanjem.", priopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcinisanja te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva povezanost vakcina s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

"Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije "AstraZenecina" vakcina", stoji u priopćenju.

Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika "AstraZenece" koji je kazao da je kompanija u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su cjepivo odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je sudjelovalo 23.000 ispitanika.

"Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina "AstraZenece" protiv Covida-19 sigurna i djelotvorna.", prenijela je APA.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti