Austrijska APET grupa predstavila se u BiH - Grade elektrane vrijedne 834 mil EUR?

26.01.2008. 11:28 / Izvor: Oslobođenje
Austrijska APET grupa predstavila se u BiH - Grade elektrane vrijedne 834 mil EUR?

Kompanije Porr i Wienstrom, članice austrijske APET grupe koja namjerava izgraditi četiri elektrane u Bosni i Hercegovini u kooperaciji s Elektroprivredama BiH i Hrvatske zajednice Herceg-Bosna u vrijednosti od 834 miliona eura, predstavile su se jučer na konferenciji za novinare u Sarajevu, javlja Oslobođenje.

Podsjećamo, APET grupu je za strateškog partnera izabrala Vlada FBiH. Strateško partnerstvo podrazumijeva pripremu, gradnju i korištenje elektrana.

Direktor predsjedništva kompanije Porr, koja je u APET grupi, dipl. inžinjer Johanes Doter (Johannes Dotter) je rekao: "Porr sa tradicijom dugom 140 godina garantuje da će u saradnji sa kupcima i partnerima pridonijeti da se iskustvo i know-how (tehnologija) provedu u nove projekte. Raduje nas što ćemo kao strateški partneri gradnjom četiri elektrane znatno poboljšati energetsku situaciju u BiH i tako povećati bh. proizvodnju“.

Sa proizvodnjom od oko 2,3 milijarde eura u 2006. godini i oko 2,7 milijardi eura u 2007, Porr je jedan od najvećih i najstarijih građevinskih koncerna u Austriji. Kompanija Wien Energie Wienstrom (Bečenergija, Bečstruja) s prometom od dvije milijarde je najjača kompanija u Austriji u opskrbi energijom.

APET grupa u BiH namjerava graditi hidroelektranu Ustikolina od 111 miliona eura, hidroelektranu Vranduk, (57 miliona), hidroelektranu Vrilo (50 miliona) i termoelektranu Kongora, čija izgradnja košta 616 miliona eura.

Predstavljajući dosadašnji rad u Austriji i Evropi, vodeći ljudi ovih kompanija su naglasili da će i pri izgradnji hidroenergetskih objekata u našoj zemlji poštovati zakonske propise, čuvati okoliš i držati se visokih standarda.

Za potvrdu ovih činjenica naveli su podatak da imaju 80-godišnje iskustvo u izgradnji hidroelektrana. Vlasnici su najveće elektrane na biomasu u Evropi.

Ambasador Austrije u BiH Verner Almhofer je rekao da bi riječ "partnerstvo" trebalo da bude vodilja svih austrijskih projekata u BiH:

- Interes ovih firmi bi trebao da bude identičan interesu BiH, rekao je on.

Konsultant APET grupe za BiH Safet Oručević je rekao da je od 37 kompanija, APET grupa upravo izabrana prema principima koje je postavila Vlada FBiH, a to je partnerstvo, finansiranje, know-how i zajednička korist.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti