Austrijska komora potpisala sporazum sa komorama Zapadnog Balkana

15.01.2019. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Austrijska komora potpisala sporazum sa komorama Zapadnog Balkana

Prema riječima ministrice vanjskih poslova Kneissl, budućnost jugoistočne Europe mora biti jasno utemeljena u europskom kontekstu.

Povezanost Zapadnog Balkana i cijele Europe je u našem interesu. S obzirom na zajedničku europsku viziju, od vitalne je važnosti tražiti suradnju. Stoga s gospodarskim komorama država Zapadnog Balkana uspostavljamo suradnju na sasvim novoj razini i dobro organizirano regionalno središte koje će se usredotočiti na buduća pitanja digitalizacije i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, naglasio je Harald Mahrer, predsjednik Austrijske gospodarske komore (WKÖ) na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, s ministricom vanjskih poslova Karin Kneissl i Markom Čadežom, predsjednikom Gospodarske komore Srbije i trenutnim predsjedateljem Komorskog investicijskog foruma zemalja Zapadnog Balkana (CIF).

U nazočnosti predsjednika gospodarskih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore, potpisan je zajednički sporazum s ciljem uspostave održive strukture strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na Zapadnom Balkanu. Istovremeno, WKÖ kao dio prijenosa "know-how", stavit će svoj program "SME Digital" – koji je dobio nagrade diljem Europe – na raspolaganje kao najbolju praksu za pomoć tvrtkama pružanjem savjetovanja, kontinuirane ponude edukacija i osposobljavanja te analize potencijala za digitalnu transformaciju. Suradnja uz potporu Austrijske razvojne agencije (ADA) financira se kroz suradnju tijekom nekoliko godina.

Prema riječima ministrice vanjskih poslova Kneissl, budućnost jugoistočne Europe mora biti jasno utemeljena u europskom kontekstu: "Jačanje regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi za mene je glavna briga. Prioritet naše vanjske politike je podrška državama jugoistočne Europe – koje su uistinu dio Europe – na putu prema EU. Važno je kreirati perspektivu za ljude u regiji. Uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija je ključno. Austrija tome daje vrijedan doprinos kroz svoju predanost dualnom osposobljavanju."

Predsjednik Čadež posebno je naglasio konsolidaciju već vrlo dobrih partnerskih odnosa s WKÖ: "Ovaj memorandum se fokusira na važna područja budućnosti u kojima ne smijemo izgubiti dodir u regiji. Možemo se osloniti na najbolje prakse u području obrazovanja i osposobljavanja i na veliko pitanje digitalizacije, a njihova provedba jača naš položaj i lokalna gospodarstva. Što se tiče integracije država Zapadnog Balkana u EU, Čadež se osvrnuo na potporu Austrije europskim integracijama i opisao memorandum kao“ vidljiv znak izvrsne suradnje".

Ta je suradnja značajna iz perspektive austrijskih tvrtki jer veliki broj tvrtki već razvija digitalne proizvode ili usluge u regiji, bilo sa svojim vlastitim podružnicama ili partnerima. Provedba mjera digitalizacije ima ogroman potencijal za regiju, posebno u područjima javne uprave i e-zdravstva. Što se tiče strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, proširenje mjera osposobljavanja analogno dualnom osposobljavanju u Austriji predstavlja važan doprinos osiguravanju kvalificirane radne snage, posebno za austrijske podružnice u inozemstvu.

"Ova dva područja rasta su prava poluga za približavanje zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji na ekonomskoj razini. Što se tiče procesa reforme u ovoj regiji, duboko sam uvjeren da je razvoj održivih gospodarskih struktura ključan za uspjeh u daljnjem procesu pridruživanja", zaključuje Mahrer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti