Austrijske firme žele partnere iz BiH

12.06.2019. 14:21 / Izvor: Akta.ba

Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost u BiH bila je tema panela koji je danas održan u Sarajevu u okviru Sajma Energa.

Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost u BiH bila je tema panela koji je danas održan u Sarajevu u okviru Sajma Energa.

Iz Trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH za poslovni portal Akta.ba su kazali kako je u okviru panela predstavljeno osam austrijskih kompanija koje žele da ostavare saradnju sa bh. kompanijama.

Osim panela veliki broj austrijski firmi se pojavio kao učesnik Energe samostalno ili kataloški na štandu Advantage, kao i na B2B susretima sa bh. firmama.

Učešće je uzela firma WIKA koja je svjetski lider u tehnologiji mjerenja pritiska, temperature, razine, sile i protoka kao i kalibracije. Sjedište firme je u Beču, a u BiH traži neposredne kupce. U asortimanu proizvoda ove firme nalaze se: manomeri, pritisni prtekidači, tranimetri pritiska, temperaturni prekidači, indikatori nivoa bajpasa, kalibratori, otvori...

Inowa traži distributere za jednu ili više svojih distributivnih linija. Ovo je jedna od najinovativnijih kompanija u tehnologiji otpadnih voda i tehznloški lider u tehnologiji seperacije bez održavanja.

Neposredne kupce traži i firma  Wohner Ges. M.b. H.,  koja već 88 godina predstavlja tehničku izvrsnost i inovativnost, te firme Syncraft – Das Holzkraftwerk, proizvođač i ponuđač elektrana na drveni plin, Schiebel koja ima preko 20 internacionalni prodajnih partnera i šest kćerki firmi, Innio, vodeći tehnološki ponuđač plinskih motora, elektrana, digitalne platforme i srodnih usluga, kao i Austrotherm GmBh koja nudi izlolacijske materijale koji štede energiju sa kvalitetom od podruma do krova.

Kontakte sa velikim kompanijama koje žele ulagati u obnovljive izvore energije traži i firma DI Igor Rescec čiji je razvoj fokusiran na razvoj vjetroelektrana, hidroelektrana i slarnih PV projekata.

Među firmamam koje traže kontakte sa dobavljačima energije, velikim industrijskim preduzećima, parkovima, industrijskim parkovima, trgovačkim centrima je i austrijski Gorlitz, dok RP Global nezavisni proizvođač energije, projektant, operater i investitor u obnovljive izvore energijetraži Joint Venture partnere.

Na štandu Trgovinskog odjela Ambasade Austrije je predstavljena i firma cargo-partner, informacijsko-logistički ponuđač sa širokim rasponom zračnih, pomorskih, kopnenih i logističkih usluga. Ova firma je prisutna i u BiH i traže krajnje korisnike.

"U okviru Sajma objavljen je i vodič sa austrijskim kompanijama koje djeluju u BiH. Vodič je dostupan institucijama i firmamam od značaja", kazali su u Trgovinskom odjelu, pojašnjavajući kako je u okviru današnjih B2B susreta uzelo učešće oko 30 bh. kompanija.

Među učesnicima sa bh. strane su: Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivredsa RS, FERK, Aerodrom Sarajevo, Dvokut, CETEOR...  

"Austrija je šampion o obnovljivim izvorima energije, tako da su ovdje najbolje firme. BiH je zemlja koja ima potencijal i njihova tehnologija se može ovdje upotrijebiti", pojasnili su u Trgovinskom odjelu Ambasade.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti