Austrijski Anton Paar gradi pogon u Brodu

30.06.2017. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Austrijski Anton Paar gradi pogon u Brodu

Jučer je u Močilima, Opština Brod,  svečano obilježen početak izgradnje poslovno – proizvodne zgrade austrijske firme Anton Paar.

Jučer je u Močilima, Opštini Brod, svečano obilježen početak izgradnje poslovno – proizvodne zgrade austrijske firme Anton Paar . Svečanosti su prisustvovali  pored predstavnika ovog preduzeća iz Graca, Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, Ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS  Davor Čordaš kao i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić sa saradnicima.

Načelnik Jovičić je svečano uručio građevinsku dozvolu za izgradnju ovog objekta nakon čega je položen kamen temeljac. Prema zanimljivom austrijskom običaju, za dobru sreću, u temelj je položena plombirana kaseta koja sadrži dokumente ovog investicionog projekta, današnje novine i nešto sitnog novca.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo početkom izgradnje ovog poslovnog objekta. Načelnik Jovičić je rekao da je ovo rezultat rada na poboljšanju poslovne i investicijske klime u Brodu. Pomenuo je i da je danas na Skupštini u Brodu usvojena Odluka kojom je moguće dati zemljište ispod cijene ili besplatno za značajne investicijske projekte.

Potpredsjednik RS Jerković je iskoristio priliku da putem medija pozove i druge investitore da dođu u Brod, ne samo zbog bilizine EU, dobre saobraćajne povezanosti autoputem, nego i zbog sluha Opštinske uprave Broda za razvojne poslovne poduhvate.

Preduzeće Anton Paar ShapeTec BA d.o.o. već ima proizvodnju u Derventi od 2012. godine sa 25 zaposlenih i bavi se izradom metalnih dijelova i obradom metala. Osvrtom na radna mjesta u budućem objektu, ministar Čordaš je rekao da je to značajno ne samo za povratnike koji ovdje žive nego bi to moglo  zaustaviti odlazak ljudi sa ovih prostora.

Sama izgradnja objekta je vrijedna preko milion eura, a dalje ulaganje u mašine podrazumjeva nekoliko miliona eura u narednim godinama. Završetak zgrade se očekuje do kraja novembra, a početak proizvodnje od februara naredne godine. Austrijsko preuzeće je u svijetu prepoznato po kvaliteti izrade mjernih i laboratorijskih instrumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti