Austrijski koncern PORR planira snažan nastup na bosanskohercegovačkom tržištu

04.10.2007. 14:52 / Izvor: Oslobođenje
Austrijski koncern PORR planira snažan nastup na bosanskohercegovačkom tržištu



Austrijski koncern PORR dolazi na bosanskohercegovačko tržište sa veoma ambicioznim planom, najavio je Mirsad Solak, izvršni direktor PORR-ovog ureda u Sarajevu. Solak kaže da PORR s pravom očekuje i planira zauzeti jednu od vodećih pozicija na ovom tržištu, a prije svega u segmentu energetskih projekata (hidro i termoelektrane) i projekata niskogradnje (autoput na koridoru 5c, i dr.).

PORR je austrijski koncern iz oblasti građevinarstva, koji zapošljava više od deset hiljada ljudi i ostvaruje godišnji promet veći od 2,3 milijardi EUR. Koncern je, osim u Austriji, prisutan i u skoro svim evropskim zemljama, pa i BiH. Posljednjih godina koncern ima ambiciozan plan kada je u pitanju širenje tržišta na zemlje u razvoju, istočne i jugoistočne Evrope.

"Mi smo predstavnici firme koja postoji već 140 godina. Imamo izuzetno dugo i kvalitetno iskustvo na građevinskom području i želimo da s ovim iskustvom nastavimo i u BiH. Iako smo građevinska firma, ipak ne želimo da se ograničimo samo na djelatnost građevinarstva, već želimo da realizujemo komplikovanije projekte za koje je potrebno i planiranje, finansiranje, održavanje i dr.", rekao je, prilikom boravka u Sarajevu, Alfred Lehner, predstavnik PORR-a.

Prema njegovim riječima, PORR najveći potencijal u BiH vidi u izgradnji tunela i kroz projekte razvoja u oblasti hidrogradnje. U našoj zemlji PORR je već otvorio kancelarije u Sarajevu i Banjoj Luci, a posebno je zainteresiran za infrastrukturne projekte kao što su rekonstrukcija i izgradnja savremene željezničke mreže, izgradnja autoputa na koridoru 5c, ulaganja u elektroenergetski sektor BiH, kroz izgradnju najmodernijih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

S obzirom na to da ovaj austrijski gigant posjeduje veliki kadrovski potencijal osposobljen da formulira i aplicira najsavremenija i najsloženija tehnološka rješenja na različitim projektima, Solak je naglasio značaj ozbiljnijeg nastupa ove kompanije na našem tržištu. Prema njegovim riječima, PORR će u BiH donijeti i vršiti transfer znanja i savremenih tehnologija na kompanije koje budu kooperirale s njim na budućim projektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti