Austrijski koncern "Vienna Insurance Group" kupuje "Jahorina osiguranje"

11.07.2008. 10:01 / Izvor: Nezavisne novine
Austrijski koncern 'Vienna Insurance Group' kupuje 'Jahorina osiguranje'

"Jahorina osiguranje" iz Pala uskoro će preći u ruke austrijskog osiguravajućeg koncerna "Vienna Insurance Group" (VIG), a ne hrvatskog "Croatia osiguranja", koje je nedavno praktično najavilo tu akviziciju, saznaju "Nezavisne".

VIG, vodeća osiguravajuća grupacija u centralnoj i istočnoj Evropi, je preko svog povezanog društva "Vienna Insurance Management" (VIM) nedavno kupila 22 odsto redovnih akcija "Jahorina osiguranja" za oko 4,4 miliona KM, čime su ušli na tržište osiguranja BiH.

Svoje akcije VIG-u prodali su generalni direktor "Jahorina osiguranja" Ranko Renovica, dvoje članova njegove porodice i još troje akcionara, dok je najveći akcionar društva "Assecura Management" iz Beča zadržao svojih 22,6 odsto udjela. "Jahorina" je 13. juna, istog dana kada su obavljeni blok poslovi, obavijestila Banjalučku berzu da je u završnoj fazi pregovora sa stranim partnerom u vezi sa sticanjem kontrolnog paketa akcija i zatražila da privremeno zaustavi trgovanje njihovim akcijama, što je i učinjeno 16. juna.

"Jahorina osiguranje" će, prema dogovorenom aranžmanu sa VIG-om, zadržati svoje ime s tim da će ispod loga biti naznačeno da su članica austrijske grupacije. Renovica je juče bio nedostupan za komentar, ali je medijima nedavno izjavio da je jedna austrijska kompanija, čije ime nije želio navesti, kupila dio akcija društva, te da namjerava izvršiti dokapitalizaciju "Jahorine".

Završni pečat tom planu priprema se za sjednicu Skupštine akcionara "Jahorine" 8. avgusta, na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o dokapitalizaciji društva kroz koju će VIG preuzeti kontrolni paket akcija.

Ovim je iz igre ispalo "Croatia osiguranje", čiji je direktor Hrvoje Vojković prilikom sastanka s premijerom RS Miloradom Dodikom krajem maja u Banjaluci iskazao veliki interes za kupovinu paljanskog društva. Renovica je ranije potvrdio da je zagrebačka kompanija bila u opciji za preuzimanje, te naglasio da mu je "iz mnogo razloga drago što `Croatia osiguranje`, ipak, neće postati vlasnik `Jahorine`".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti