Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Autoceste FBiH učestvuju u sanaciji štete nakon poplava

19.05.2014. 09:25 / Izvor: eKapija.ba

JP Autoceste FBiH od trenutka velikih poplava u Bosni i Hercegovini je sve svoje ljudske i materijalne potencijale stavilo na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite.

Odmah je osiguran besplatan prolaz vozila na autocesti A1 za pomoć koja se prevozi u ugrožene dijelove BiH: Federalna uprava civilne zaštite, Oružane snage BiH, gorska služba za spašavanje, rafting klubove iz cijele BiH, humanitarne organizacije, individualne skupine građana koji prevoze pomoć u pogođena područja kao i za vozila koja direktno ili indirektno učestvuju u evakuaciji lokalnog stanovništva.

JP Autoceste FBiH su stavile na raspolaganje svu mehanizaciju sa šest gradilišta Federalnoj i kantonalnim upravama civilne zaštite kao i lokalnom stanovništvu kako bi pomogli u otklanjanju štete.

Kako bi pomogli JP Željeznice FBiH angažovani smo na čišćenju željezničke pruge na dionici Kakanj – Zenica.

U mjestu Modrinje uklanjala se zemlja koja je kao posljedica klizišta zatrpala putnu komunikaciju u naseljenim mjestima. U mjestu Lučani vrši se sanacija odrona zemlje.

U Kaknju na rijeci Zgošća sanira se izljev rijeke iz korita kao i ostali radovi na umanjivanju štete na objektima naseljenog područja.

Sa kamionima izvođača radova dostavljena je pomoć stanovništu u općini Maglaj, Janja, Zavidovići. Angažovani su i kamioni i rovokopači izvođača radova da saniraju štete u područiju općine Kakanj.

Kontinuirano se održava prohodnom putna komunikacija od Bojnika preko autoceste do Vlakova i Osijeka. Pročišćeni su kanali i vodotoci na Vlakovu, Gladnom Polju, Šaminom Gaju i Lepenici.

JP Autoceste FBiH kao društveno odgovorna kompanija će nastaviti pomagati ugroženim područjima u BiH u saradnji sa Vladom Federacije BiH i lokalnim zajednicama. Želimo da se zahvalimo kompanijama angažovanim na izgradnji i održavanju autoceste na Koridoru Vc koji su sve svoje resurse stavili na rapolaganje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti