Autoput Sarajevo-Beograd osnažit će ekonomiju regiona

05.05.2021. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Autoput Sarajevo-Beograd osnažit će ekonomiju regiona

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, ministrica Turković i ministar Çavuşoğlu obratili su se predstavnicima medija.

Ministrica Turković je tom prilikom izrazila zahvalnost Vladi i narodu Republike Turske na pomoći koju su pružili BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno istaknuvši pošiljku vakcina. Naglasila je da se svi suočavamo sa nezapamćenim izazovom, a samo prijatelji se poznaju u nevolji. Ocijenila je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske bogati, intenzivni i konstantno se unapređuju u obostranom interesu.

"Sada smo u fazi realizacije velikih infrastrukturnih projekata kakav je izgradnja autoputa između Sarajeva i Beograda uz podršku Turske. Interes svih strana je da se on što prije izgradi. Vjerujemo da će to relaksirati regionalne veze i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije", izjavila je ministrica Turković.

Ministrica Turković je potom naglasila da se na sastanku razgovaralo o situaciji u regiji, gdje Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu. Ocijenila je da nema stabilnosti i napretka regije bez napretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Istaknula je i kako Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH, nego i naš put ka članstvu u evroatlanskoj zajednici – Evropskoj uniji i NATO-u te da je Turska je jedan na naših najvažniji saveznika kada je riječ o približavanju Sjevernoatlantskom savezu. Na sastanku je bilo riječi i o ekonomiji. Ministrica je naglasila da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH, iako je trgovinski deficit i dalje prisutan na strani BiH ali ohrabruje činjenica što je prethodnih godina primijećen rast izvoza BiH u Tursku. Dodala je da se na sastanku razgovaralo o saradnji u drugim oblastima poput  sigurnosti, borbe protiv ilegalnih migracija, kulturne saradnje ali da su odnosi BiH sa Turskom takvi da nije moguće na jednom sastanku spomenuti sve ono što veže dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu se zahvalio ministrici Turković na dobrodošlici i gostoprimstvu. Naglasio je da su politički odnosi BiH i Turske izvrsni te izrazio nadu da se takva vrsta saradnje i u drugim oblastima dovede do tog nivoa. Najavio je nastavak turske podrške i pomoći našoj zemlji. Potom je izrazio zadovoljstvo što trgovinska razmjena između BiH i Turske, bez obzira na uslove pandemije COVID-19, nije opala. Istakao je da je na sastanku bilo riječi i o aktuelnoj situaciji u BiH i regiji.

Naglasio je da su u zadnje vrijeme postali aktuelni izvjesni non-paperi koji su štetni pogotovo po BiH, njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Evropu te izrazio stav da ti anonimni uratci koji su plasirani, o čemu je razgovarao i tokom posjete Sloveniji, ne mogu biti korisni. Najavio je i nastavak rada u okviru trilateralnih grupa Turska, BiH i Hrvatska te Turska, BiH i Srbija izražavajući uvjerenje da oni umnogome utiču na regiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti