Avio-kompanije u BiH izbjegle da plate milion maraka

24.06.2019. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine
Avio-kompanije u BiH izbjegle da plate milion maraka

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) prošle godine naplatila je svega 508.711 KM naknada iako je po tom osnovu trebalo da naplati 1,7 miliona KM.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) prošle godine naplatila je svega 508.711 KM naknada koje vazdušni operateri plaćaju po prevezenom putniku i toni prevezene robe u odlasku, iako najjednostavnija računica pokazuje da je po tom osnovu trebalo da naplati 1,7 miliona KM.

Naime, vazdušni operateri prošle godine bili su obavezni BHDCA uplatiti naknadu po prevezenom putniku u odlasku od dvije KM i 30 KM po toni prevezene robe, a sve to definisano je Odlukom o visini naknade koju plaćaju operateri vazduhoplova po prevezenom putniku u odlasku i visini naknade koju plaćaju operateri vazduhoplova po toni prevezene robe u odlasku sa aerodroma u BiH, koju je BHDCA donijela još 2017. godine.

Prema ovoj odluci, naknada po prevezenom putniku u 2017. godini bila je jednu KM, u 2018. godini dvije KM, a ove godine je tri KM, dok je po toni prevezene robe u 2017. godini naknada iznosila 20 KM, prošle godine 30 KM, a ove godine 40 KM.

"U 2018. godini BHDCA naplatila je 501.320 KM naknade po putniku u odlasku i 7.391 KM naknade za transport robe, što ukupno iznosi 508.711 KM. Međunarodni aerodrom Sarajevo jedini dostavlja podatke na osnovu kojih BHDCA vrši fakturisanje i naplatu navedene naknade od avio-kompanija", rekli su iz BHDCA.

U ovoj direkciji naglašavaju da su aerodromski operateri dužni dostaviti mjesečni izvještaj o prevezenim putnicima i robi, i to po svakom operateru pojedinačno, te da oni uglavnom dostavljaju te podatke, ali ih ne razvrstavaju na način na koji bi trebalo i u cilju naplate naknade.

"Problem je u tome što samom odlukom nisu definisane sankcije i nema posljedica po operatere koji ne poštuju tu odluku. Dakle, imaju obavezu da plaćaju, a ne plaćaju, i niko ih zbog toga ne može kazniti i sankcionisati i u tome je čitav problem", ispričao je izvor poznat Nezavisnim novinama, dodajući da nije slučajno to što je odluka tako "nesretno" definisana.

O problemima naplate naknade po prevezenom putniku u odlasku i toni prevezene robe razgovaraće se sljedeće sedmice na sjednici Savjeta ministara BiH, ukoliko bude održana, a kako nezvanično saznajemo, jedan od zaključaka mogao bi biti izmjena odluke na način da se predvide sankcije za one koji je ne poštuju.

Ako se uzmu podaci o prevozu putnika sa aerodroma u BiH iz prošle godine, može se zaključiti da je BHDCA ostala bez najmanje milion KM. Primjera radi, ako se uzme u obzir da je prošle godine po osnovu naknada za putnike u odlasku naplaćeno malo više od 508.000 KM, to znači da je iz BiH avionom otišlo oko 250.000 putnika, što nije tačno s obzirom na to da zvanični podaci pokazuju da je tokom prošle godine avionom iz BiH putovalo 857.509 putnika, a ako se uzme da je naknada po odlazećem putniku dvije KM po tom osnovu trebalo je da bude naplaćeno 1.715.018 KM.

Slična situacija je i sa teretom, jer je prošle godine po tom osnovu naplaćeno svega 7.391 KM, što bi trebalo da znači da je iz BiH avionima otišlo svega 246 tona robe, a zvanični podaci govore da je iz BiH na taj način otišlo oko 800 tona robe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti