Avioindustrija se neće oporaviti u narednih 12 mjeseci od pandemijske krize

16.05.2020. 09:23 / Izvor: Fena
Avioindustrija se neće oporaviti u narednih 12 mjeseci od pandemijske krize

Pandemija Covida-19 uzrokovala je skoro potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou.

Avioindustrija se vjerojatno neće oporaviti i dostići nivo koji je imala prije koronavirusa barem sljedećih šest do 12 mjeseci, izjavio je glavni izvršni direktor američke aviokompanije Southwest Airlines Co Gary Kelly.

Pandemija Covida-19 uzrokovala je skoro potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou zbog čega su aviokompanije pretrpjele velike gubitke.

Kompanija Southwest je prošlog mjeseca objavila da po prvi put posluje sa tromjesečnim gubitkom u posljednjih devet godina i upozorila je da u drugom kvartalu neće doći do značajnijeg poboljšanja.

"Oko 21 posto aktivne radne snage kompanije dobrovoljno su uzeli odmor ili su pristali na smanjenje plate", dodao je Kelly.

Ova aviokompanija primila je oko 3,3 milijarde dolara podrške za plate koje je savezna vlada obezbjedila i navodi da razmišlja o iskorištavanju dodatnih 2,8 milijardi dolara državnih zajmova u okviru paketa podsticaja.

Američka savezna vlada je uslovila aviokompanije da ne smiju otpuštati zaposlenike prije 30. septembra ako žele da prime podršku za isplatu plata.

Ako potražnja za uslugama ostane slaba, Southwest navodi da će možda smanjiti broj uposlenika nakon tog datuma, kao i broj aviona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti