Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Babić: Izgradanja izolatorija u Visokom je preventiva

Članovi Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) boravili su danas u službenoj posjeti Štabu CZ Grada Visokog.

31.03.2020. 08:08 / Izvor: Fena

Članovi Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) boravili su danas u službenoj posjeti Štabu CZ Grada Visokog.

Cilj posjete bio je upoznati se sa preventivnim aktivnostima vezano za suzbijanje pandemije korona  virusa koje su provedene u tom gradu.

Komandant Štaba CZ Grada Visokog Amra Babić sa saradnicima, članovima Štaba, između ostalih aktivnosti, upoznala je goste sa provođenjem naredbe o izgradnji izolacionih centara za smještaj oboljelih osoba.

"Sportska dvorana je bila najidealnije rješenje za nas u ovom trenutku. Nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja, omogućava formiranje dvije zone kretanja – za medicinsko osoblje i za bolesnike. Pokrenuli smo neophodne aktivnosti i radnje oko prilagođavanja i opremanja prostora. Slijedi nabavka medicinske opreme i nadam se da ćemo i to uspješno obaviti.

Objekat je kapaciteta oko 50 kreveta, te se nadamo da će uspješno moći odgovoriti potrebama smještaja lakših i srednje teških bolesnika oboljelih od korona virusa ukoliko se za to ukaže potreba.

Sigurna sam da će ovaj izolacioni centar u Visokom koji smo uradili uz nesebičnu pomoć i podršku visočkih privrednika biti primjer dobre prakse kako to treba da urade i ostali gradovi u okruženju.

Građanima poručujem da je i ovo preventivna mjera, te da nema mjesta za paniku i strah", rekla je gradonačelnica Visokog  Amra Babić.

Gosti nisu krili zadovoljstvo viđenim, istaknuvši dobru saradnju sa lokalnim strukturama u Gradu Visokom koje su prema njihovim riječima već sada uz nesebičan angažman i veliku profesionalnost dostigli najveći nivo zaštite od pandemije, saopćeno je iz Grada Visokog.

Članovi Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) koji su danas posjetili Visoku su ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, primarijus. mr. biomed. sci. Ednan dr. Drljević, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Kriznog Štaba ZDK, te primarijus. mr.sci dr. Senad Dervišević načelnik Službe za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti