Badnjević: Usmjerit ćemo bh. dijasporu da djeluje na konkretnim projektima

05.12.2017. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Badnjević: Usmjerit ćemo bh. dijasporu da djeluje na konkretnim projektima

Uključivanje bh. dijaspore u planiranje razvoja i provođenje politika na svim nivoima vlasti u BiH jedan je od ključnih segmenata budućeg razvoja zemlje.

Prema podacima Centralne banke BiH, bh. dijaspora svake godine u BiH šalje više od tri milijarde KM putem novčanih doznaka i to isključivo formalnim kanalima, a isto toliko šalje i neformalnim putem.

S ciljem boljeg povezivanja bh. dijaspore sa ljudima koji žive u BiH, a na osnovu inicijative Almira Badnjevića, direktora verifikacionog Laboratorija Verlab i šefa katedre za biomedicinski inžinjering na Burch univerzitetu, održan je sastanak sa predstavnicima dijaspore iz Australije i Amerike, Razvojne agencije USK, Ekonomskog fakulteta Bihać, USAID-a ali i EU komisije na kojem je jedna od tema bila u usmjeravanje baš ovih neformalnih sredstava.

Na sastanku su dogovorene smjernica za organizaciju zajednice dijaspore i njeno jače djelovanje kroz određene sektore, a prvenstveno kroz konkretne projekte.

"Napravili smo smijernice za organizaciju zajednice dijaspore a zajedno sa predstavnicima različitih udruženja, intelektualne zajednice ali i međunarodnih i domaćih institucija, uz pomoću kojih bi u narednoj godini organizirali prvi zajednički skup. To bi trebalo da bude prvi skup takve prirode, gdje bi se na jednom mjestu okupili predstavnici bh. dijaspore iz svih sektora razvoja društva. Cilj je da se uvežu ljudi koji žive u dijaspori, gdje uspješno rade i djeluju, sa ljudima koji žive u BiH, da zajedno naprave nešto novo, pokrenu privredu, kroz IT, turizam ali i druge grane", kazao je Badnjević za Akta.ba.

Sastanak je održan u okviru drugog međunarodnog naučno-stručnog kongresa IEEE Student and Young Professional Congress BIH "Innovation, Leadership, Entrepreneurship", na Burch-u početkom ovog mjeseca.

Kaže da je jedan od ciljeva ovog sastanka bio i da se razmijene mišljenja, napravi presjek šta se do sada uradilo, te da se predstave ciljevi za 2018. godinu na ovom polju.

"Kao jedan od zaključak stavili smo da ćemo u 2018. godini najviše djelovati na području USK-a na polju turizma. Zajedno sa ljudima iz USK-a, te sa svim potencijalnim dijasporcima, a u suradnji sa USAID-om kroz projekt Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju zemlje, pokušamo maksimalno razvijati turizam u BiH, a naročito na ovom području", kaže Badnjević.

Uključivanje bh. dijaspore u planiranje razvoja i provođenje politika na svim nivoima vlasti u BiH jedan je od ključnih segmenata budućeg razvoja zemlje.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti