Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bahrija Umihanić: Moramo pokrenuti proizvodnju

17.03.2014. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine

Bahrija Umihanić, dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, voljom 34 od 35 poslanika u Skupštini TK izabran je za novog mandatara za sastav vlade TK. Do utorka, 18. marta, Umihanić treba da dostavi prijedloge svojih najbližih saradnika po resorima, a u intervjuu za Nezavisne novine kaže kako je dio konsultacija već obavio.

Tuzlanski kanton je u najtežoj krizi od osnivanja. Zbog čega ste prihvatili ulogu mandatara?

Tačno je da je TK u dubokoj krizi. Sa posljednjim danom 2013. godine dug je iznosio 101 milion KM. Imali smo blizu 100.000 nezaposlenih i zaposlenih oko 82.000. Mnogo je građana u stanju socijalne potrebe, a u oko 100 preduzeća je pokrenut stečaj. Svjestan sam svih tih problema, ali sam prihvatio ulogu mandatara kao čin lične odgovornosti prem građanima, ali i sebi.

Koji će biti prioritetni ciljevi Vlade TK ukoliko dobijete mandat?

 Ići ćemo na rebalans budžeta s ciljem smanjenja projiciranog deficita, ali pri tome nećemo umanjiti nivo dostignutih osnovnih prava budžetskih korisnika. Prioritet će biti zapošljavanje, najprije u proizvodnom, a potom u uslužnom sektoru i administraciji. Morat ćemo koristiti i nepopularne mjere, poput reprivatizacije, ali moramo pokrenuti proizvodnju u onim preduzećima gdje je to moguće. Stimulisat ćemo poslovni ambijent i izraditi strategiju razvoja Tuzlanskog kantona 2014 - 2020. godina.

Od Vas se traži da oformite ekspertnu vladu od kadrova koji nisu stranački orijentisani i koji nisu kompromitovani. Međutim, i dalje Vam predlažu kadrove koji su već bili u ulozi ministara. Hoćete li ih prihvatiti?

Građani su tražili da dužnost ministara ne obnašaju osobe koje su u prethodnom periodu bile u ulozi ministara. Do kraja sedmice razgovarat ću s političkim partijama koje imaju svoje poslanike u Skupštini TK i očekujem da one podrže takve zahtjeve i omoguće formiranje takve vlade. Nastojat ću da se postigne konsenzus o ovom, ali i o drugim kriterijumima temeljenim na zahtjevima građana.

 Hoće li biti depolitizacije javnog sektora?

Bit ćemo transparentni i na veb portal Vlade TK ćemo postavljati informacije o radu javnih preduzeća, kao što su izvještaji o radu, sistematizacija, izvještaji o revizijama. Jedno je sigurno, nadzorni odbori u ustanovama koje ne bilježe dobre rezultate bit će promijenjeni, a prilikom imenovanja vodit ćemo računa najprije o kompetentnosti, a ne o stranačkoj pripadnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti