Bajić: Privreda BiH se mora prilagoditi međunarodnim standardima

25.05.2018. 07:41 / Izvor: Fena
Bajić: Privreda BiH se mora prilagoditi međunarodnim standardima

Kompanije učesnice Trećeg Balkan Compliance & Ethics Foruma 2018 steći će znanje o međunarodnim standardima.

Kompanije učesnice Trećeg Balkan Compliance & Ethics Foruma 2018 steći će znanje o međunarodnim standardima, što je bitno zbog sve češćeg izricanja sankcija od Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i ostalih finansijskih institucija.

Forum su u Sarajevu organizirale Američka trgovačka komora u BiH (AmCham) i Poslovna asocijacija West-East Forum for Ethics and Compliance (WEFEC).

Kako je u izjavi za Fenu rekao predsjednik WEFEC-a Bojan Bajić, predstavnici EBRD-a iz Londona, iz Odjela koji vrši istrage o kršenju poslovnih praksi te Odjela koji uvodi sankcije, tokom Foruma prenijet će kompanijama upute o tome šta tačno smiju, a šta ne smiju raditi.

Bajić je pojasnio da ovaj forum primarno posjećuju kompanije koje imaju standarde poslovnog integriteta u svojoj poslovnoj praksi, što znači da posjeduju mehanizme i posvećenost kako ne bi bile uključene u zabranjene poslovne prakse kao što su korupcija, prevara, narušavanje konkurentskih pravila, prinuda i opstrukcija.

"Na tome se zasniva standard poslovnog kvaliteta i mi godinama radimo s kompanijama koje posluju na taj način", istakao je.

Napomenuo je da je novina od ove godine to da EBRD i Svjetska banka izriču sankcije bh. kompanijama koje ne poštuju međunarodna pravila.

Neka kompanija možda neće imati nikakav sudski proces koji se vodi protiv nje, kaže Bajić, ali može imati sankciju koju je uvela Svjetska banka, što znači da naredne četiri godine neće moći izlaziti na bilo koji tender u BiH gdje postoji pet posto sredstava te banke.

"Bh. privrednici se trebaju prilagoditi toj realnosti", naglasio je Bajić koji smatra da polako dolazi kraj poslovnim praksama prisutnim na zapadnom Balkanu, i to ne zbog nečije poslovne etike, već isključivo zbog sankcija i pritiska međunarodnih instanci.

Također je napomenuo da BiH još uvijek nije članica Evropske unije (EU) te da taj proces teče sporo, ali da će se desiti da će se privreda, koja se već veže sa EU, morati prilagoditi međunarodnim standardima jer se bez toga neće moći poslovati.

Naveo je i jedan od zaključaka sa održanih panela, a to je da će se kompanije koje posluju po standardima poslovnog integriteta morati okupiti u određene organizacije da bi se jasno diferenciralo koje kompanije poštuju transparentnost poslovanja i izbjegavaju zabranjene poslovne prakse, a koje ne.

Na forumu je, između ostalog, ukazano na to da zbog neusklađenosti inostrane kompanije izbjegavaju saradnju sa domaćim privrednim subjektima te da korporativna usklađenost s međunarodno usvojenim pravilima bh. kompanijama donosi konkurentsku prednost u poslovanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti