Bajrović: otpustili smo manji broj radnika - ova godina je izgubljena!

01.04.2020. 20:46 / Izvor: Avaz.ba
Bajrović: otpustili smo manji broj radnika - ova godina je izgubljena!

Svi naši uposlenici koji su u stalnom radnom odnosu nisu otpušteni i njih je više od 220. Svi zajedno očekujemo konkretnu pomoć države - kazao je Bajrović.

Rasim Bajrović, generalni direktor „Europe Groupa“, koji je vlasnik sarajevskih hotela „Europa“ i „Holiday“, kazao je za „Dnevni avaz“ da nije tačno da su otpustili sve radnike.

Mi smo manji broj radnika kojima je ugovor o radu istekao i radnika koji su bili zaposleni u našem društvu na određeno radno vrijeme već poslali na biro za zapošljavanje. Svi naši uposlenici koji su u stalnom radnom odnosu nisu otpušteni i njih je više od 220. Svi zajedno očekujemo konkretnu pomoć države” - kazao je Bajrović. 

On je dodao da je za hotelijerstvo u BiH 2020. godina već izgubljena.

Kao što znate, nadležne institucije su nam 15. marta zabranile rad. Sve rezervacije za ovu godinu su otkazane. Posljedice zbog pandemije bit će vrlo teške. Svi hoteli u Kantonu Sarajevo su zatvoreni, mnogi poslodavci već su počeli s otpuštanjem radnika i ukoliko se svi nivoi vlasti ne uključe u spašavanje hotelijerstva, bit će jako teško sačuvati radnike i likvidnost firmi” rekao je Bajrović.

Prema njegovim riječima, hotelijeri u BiH već su iskristalizirali svoje zahtjeve i očekivanja pomoći od države.

Očekujemo da nam država refundira plaće radnicima do aprila 2021. godine u iznosu o kojem ćemo se dogovoriti s Vladom i ne smije se ići ispod minimalne plaće u FBiH. Također, očekujemo da nas oslobode direktnih poreza (porezi na dohodak i doprinosi) do aprila 2021. godine, da nam plaćanje režijskih troškova prolongiraju do aprila 2021. i umanje cijene za 50%. Tražimo i da nas oslobode svih parafiskalnih nameta u potpunosti te da se naloži u bankama da nam kredite zamrznu do aprila sljedeće godine” kazao je Bajrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti