Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bajrović: Svi nivoi vlasti moraju pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta

"Očekujem masovno raspuštanje radne snage i zatvaranje privrednih subjekata i firmi.", izjavio je Bajrović.

14.03.2020. 17:28 / Izvor: Fena

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović tvrdi da su negativni efekti širenja pandemije koronavirusa svakim danom sve veći te da je bosanskohercegovačka privreda već u kolapsu.

"Očekujem masovno raspuštanje radne snage i zatvaranje privrednih subjekata i firmi.", izjavio je Bajrović.

Smatra da BiH i svi nivoi vlasti moraju hitno pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta, izbjegne likvidnost privrednih subjekata i odmah osigura novac kroz fondove ili na druge načine, kako bi se pomoglo privredi.

Istakao je da su preko Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Privredne komore FBiH formirali Krizni štab koji će u koordinaciji sa svim nivoima vlasti pokušati osigurati novac da se na najbrži mogući način pomogne privredi.

U tom pravcu su, dodao je Bajrović, prema vladama Federacije BiH, RS, Brčko Distrikta i Vijeću ministara BiH poslali apel sa zaključcima.

"Između ostalog, tražimo da se odmah odloži plaćanje indirektnih poreza na šest mjeseci te da se privreda odmah oslobodi direktnih poreza što uključuje i doprinose i da ta sredstva refundira država.", naglasio je Bajrović.

Također je istakao da traže da Centralna banka BiH pošalje nalog svim komercijalnim bankama da se svi krediti za pravna lica i radnike 'zamrznu' ili da se odobri greis period za plaćanje kamata bar na jednu godinu te da se formira fond za pomoć privredi na duži period.

Govoreći o turizmu, Bajrović je rekao da je ta oblast najviše pogođena pandemijom, jer više nema turističkih i poslovnih kretanja ljudi.

"Sve je stalo. Naši hoteli u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH su prazni. Imamo 99 posto otkazanih rezervacija za kongrese, konferencije, seminare..", istakao je Bajrović.

Naglasio je da su poduzeli temeljite sanitarne i druge mjere za zaštitu radnika i radnih prostora od koronavirusa te da su reagirali u tom pravcu, ali budući da nema gostiju, Bajrović kaže da nemaju ni straha da će se koronavirus u hotelskim smještajima širiti.

"Hotelijeri i turistički radnici su dovedeni u situaciju da trebaju i moraju dobiti hitno financijsku pomoć od države kako bi sačuvali radna mjesta i radne aktivnosti.", zaključio je Bajrović.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti