Balkanske zemlje u borbi protiv širenja afričke svinjske kuge

20.06.2019. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Balkanske zemlje u borbi protiv širenja afričke svinjske kuge

Do sada afrička svinjska kuga nije zabilježena na prostoru Balkana. Ali je prevencija uvijek jeftinija od liječenja.

Svinjska bolest porijeklom iz Afrike, nikad viđena u Evropi, odjednom je 2007. godine postala udarna vijest kada je prvi put otkrivena u Gruziji. Od tada se afrička svinjska kuga proširila cijelom Istočnom Evropom, a na prostor Evropske unije je ušla 2014. godine. 

Gdje se kod pojavila, ova bolest je prouzrokovala uginuće na hiljade životinja i teške ekonomske gubitke, potakla je uvođenje trgovinskih restrikcija i imala je negativan učinak na ekonomsku egzistenciju ljudi.

Do sada afrička svinjska kuga nije zabilježena na prostoru Balkana. Ali je prevencija uvijek jeftinija od liječenja.

Zbog toga je FAO organizirao obuku za terenske veterinare na temu prepoznavanja, dijagnosticiranja, epidemiologije, prevencije i kontrole ove bolesti. Jučer je ključna grupa stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije obučena na način da svoje znanje prenese na kolege kroz istu obuku koju će održati u raznim dijelovima svojih zemalja. Primjeri prezentacija s prijevodom, radni materijal, procjene i stručni predavači bili su sastavni dio ove obuke. 

Svinjsko meso ima nutritivnu vrijednost kao finansijski priuštiv izvor proteina, koji je tradicionalan u ovoj regiji, i predstavlja bitan izvor prihoda za mala porodična gazdinstva. Ali ovaj smrtonosni virus dovodi u pitanje i ishranu i prihod.

Uprkos ogromnim nastojanjima i ulaganjima, niti jedna zemlja, odnedavno uz izuzetak Republike Češke, do sada nije bila u stanju djelotvorno kontrolirati ovu bolest zato što ne postoji vakcina koja bi spriječila njen nastanak, a i zbog nemogućnosti prevencije njenog širenja preko divljih, kao i domaćih svinja iz uzgoja na porodičnim gazdinstvima. S obzirom da je ova bolest prisutna u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji, ulazak bolesti na Balkan predstavlja vjerovatan scenarij. 

"Jučerašnja obuka je dio većih nastojanja da se izgradi spremnost na pojavu afričke svinjske kuge u balkanskim zemljama", izjavio je Daniel BeltranAlcrudo, službenik za zdravlje životinja pri organizaciji FAO. "U novembru prošle godine je FAO pokrenuo projekat putem kojeg podiže svijest i nivo stručnog znanja u tim zemljama. Identificirali smo prioritetne aktivnosti za svaku zemlju i regiju. Ova obuka je bila dio serije događaja koje organiziramo u regiji, a također planiramo nove događaje".

Afrička svinjska kuga je virusna infekcija koja nije opasna za ljude, ali je smrtonosna za svinje. Virus preživljava u svinjskim proizvodima i do nekoliko mjeseci, što znači da se bolest može iznova javiti kada se stada svinja hrane ostacima hrane i otpadom iz kuhinje. Leševi divljih svinja ostaju inficirani dug vremenski period, zbog čega je moguće novo izbijanje ove bolesti i mjesecima nakon njene prethodne pojave. 

Obuka je bila usmjerena na informacije o samoj bolesti, njenoj kliničkoj i laboratorijskoj dijagnostici kod domaćih i divljih svinja. Osim toga, prezentacije su se fokusirale i na epidemiologiju, prevenciju, odgovor i kontrolu afričke svinjske kuge te na karakteristike ove bolesti kod divljih svinja.

U narednih godinu dana će se kroz projekat nastaviti provoditi misije procjene prednosti i nedostataka u svakoj zemlji, održavat će se nove radionice na temu biosigurnosti i divljih svinja i rješavat će se trenutne potrebe korisnika projekta. Također će se povećavati svijest svih partnera (kroz distribuciju priručnika i pamfleta), ocjenjivat će se spremnost kroz simulacije i omogućiti će se koordinacija u regiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti