Banja Luka: Građani podižu kredite i za plaćanje građevinske dozvole

30.09.2009. 11:09 / Izvor: Glas Srpske
Banja Luka: Građani podižu kredite i za plaćanje građevinske dozvole

Odjeljenje za prostorno uređenje Administrativne službe Grada Banja Luke primilo je ove godine 880 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, potvrđeno je "Glasu Srpske" u ovom odjeljenju.

Razlog za tako mali broj zahtjeva leži u činjenici da svi oni koji žele da legalno grade svoj objekat moraju da duboko zavuku ruku u džep da bi dobili neophodne papire za izgradnju.

Mještanin Priječana Jovan Sarić kaže da će morati da podigne kredit da bi građevinsku dozvolu platio 10.400 maraka.

- Pored skupe gradnje moraću da se zadužim i za papire. Trebali su mi "debeli" živci i mnogo novca da bih pribavio razna dokumenta prije podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za gradnju. Danima sam prikupljao saglasnosti od "Vodovoda", "Telekoma", "Elektrokrajine", zatim urbanističku saglasnost, prevod poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, da bi sve papire predao kako bih dobio građevinsku dozvolu. Sada još moram i da se zadužim da bih je platio - kaže Sarić.

U Odjeljenju za prostorno uređenje ističu da su investitori obavezni da plate troškove uređenja zemljišta i rentu u zavisnosti od zone u kojoj se gradi objekat.

- U prvoj gradskoj zoni troškovi po kvadratnom metru korisne površine objekta iznose 149,95 maraka, u drugoj 122,50 maraka, a u trećoj 103 marke - ističe šef Odsjeka za građevinske i upotrebne dozvole u Odjeljenju za prostorno uređenje Uljana Čeko-Šašić.

Ona naglašava da su građani dužni da Katastru plate i iznos od 0,3 odsto od obračunate vrijednosti objekta koji se gradi. Pojedincima treba i rješenje od Odjeljenja za privredu da su izvršili pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, koje se naplaćuje u zavisnosti od veličine parcele.

U Odjeljenju za prostorno uređenje kažu da se građani sve češće nalaze u situaciji da nisu u mogućnosti da plate utvrđeni iznos građevinske dozvole.

- Da bi se olakšalo plaćanje dozvole za gradnju, stanovnicima je dozvoljeno plaćanje u ratama i to tako što se 40 odsto utvrđenog iznosa građevinske dozvole plaća odmah, a 60 odsto uz garanciju banke na rate - ističu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Čeko-Šašić ističe da investitori koji grade stambeno-individualne objekte građevinsku dozvolu plaćaju u 48 rata, proizvodne objekte u 36 rata, a kolektivne, stambene, stambeno-poslovne i poslovne objekte u četiri tromjesečne rate.

Poslije obračuna troškova uređenja i rente i po dostavljenom dokazu o uplati izrađuje se rješenje za izdavanje građevinske dozvole, koje bude gotovo u roku od dva do tri dana.

U Banjoj Luci ima između 15.000 i 20.000 bespravno izgrađenih građevinskih objekata.

- Najviše zahtjeva za legalizaciju objekata do sada pristiglo iz mjesnih zajednica Zalužani, Lazarevo, Lauš, Petrićevac te MZ Saračica, dok ih je najmanje pristiglo iz MZ Prijekovci, Bulevar, Nova varoš, Centar, Karanovac, Saračica, Borik i Motike - saopštili su iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti