Vijesti

Banja Luka: Održan okrugli sto o temi "Mladi bez stambenog rješenja" - Lakše kupiti stan u Briselu nego u Banjoj Luci ili Sarajevu

28.10.2009. 15:24 / Izvor: eKapija.ba

Ukupno 93 % mladih bračnih parova u Bosni i Hercegovini nema riješeno stambeno pitanje, rezultati su istraživanja koje je provela Razvojna agencija "Eda" iz Banje Luke. Razlog za to je i činjenica da je u posljednjih pet godina cijena stanova u Banjoj Luci povećana za 200 %.

Ukoliko se zna da je u RS-u prosječna plaća manja od 800 KM, a da za stan od 50 metara kvadratnih, treba izdvojiti oko 2.100 KM za kvadrat, to dovoljno govori kolika je mogućnost da mladi imaju vlastiti krov nad glavom.

"Za kupovinu jednog kvadrata stana mladim ljudima je potrebno tri mjeseca rada", rekao je Miloš Šipragić, portparol ove agencije u projektu "Prvi stan" 28.10.2009. godine na održanom okruglom stolu o temi "Mladi bez stambenog rješenja".

On kaže da, ukoliko se uporedi cijena kvadratnog metra stambenog prostora i prosječnih plaća, došlo se do zaključka da je lakše kupiti stan u Briselu, nego u Banjoj Luci ili Sarajevu, što je apsurd. Šipragić kaže da je ipak definitivno dobra stvar što postoji izlaz iz takve situacije, ukoliko se lokalne zajednice uključe u proces rješavanja ovog problema.

I izvršna vlast, ističe, treba da prepozna interes u ovakvim inicijativama i podrži sve lokalne zajednice koje proaktivno i odgovorno razmišljaju prema mladim ljudima. Šipragić je naglasio da nemogućnost rješavanja stambenog pitanja potpuno sprječava ili značajno usporava mlade u donošenju odluke o zasnivanju porodice, što veoma utječe na natalitet, kao i masovan odlazak mladih visokoobrazovanih mladih kadrova s ovih prostora.

Učesnici su se složili sa konstatacijom da mladi ne mogu samostalno riješiti stambeno pitanje po uslovima koje nameće tržište nekretnina. Stoga su razmijenjena mišljenja o mogućnosti da se relevantne institucije uključe u rješavanje stambenog problema mladih. Svi učesnici su pokazali visoko interesovanje za rješavanje problema i najavili da će i u nastavku projekta dati svoj doprinos iznalaženju rješenja.

Ocijenjeno je i da pored deklarativno iskazane spremnosti vlasti da se suoče s rješavanjem stambenog pitanja mladih i postojanju određenog broja finansijskih i kreditnih shema, kao što su linije za stambeno kreditiranje Investiciono razvojne banke RS-a i Kantona Sarajevo, te sličnih inicijativa lokalnih zajednica, pravi rezultati u pogledu kvalitetnog rješavanja ovog problema još izostaju.

Osim što nemaju vlastiti stan ili kuću, 85 procenata mladih bračnih parova živi s roditeljima, 79 % je u stanu ili u kući koji su vlasništvo roditelja, dok ih šest posto živi u iznajmljenim stanovima, pokazalo je također istraživanje Razvojne agencije "Eda".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti