Banja Luka: Održana konferencija o energiji iz obnovljivih izvora

22.07.2009. 08:43 / Izvor: Fena
Banja Luka: Održana konferencija o energiji iz obnovljivih izvora

Konferencija o temi "Dobijanje energije iz obnovljivih izvora i njena promocija u zemljama zapadnog Balkana" održana je 21.07.2009. godine u Banjoj Luci u organizaciji Gradske razvojne agencije i uz saradnju sa Centralnoevropskom inicijativom (CEI) i preduzećem "Sonosan" iz Trsta.

Predstavnica tog preduzeća Marina Holodkov je tokom prezentacije iznijela podatak da klimatske promjene svjetsku privredu godišnje koštaju oko 125 milijardi dolara.

Ona je naglasila da je cilj ovakvih konferencija promocija novih tehnologija, koje se mogu koristiti pri dobijanju energije iz obnovljivih izvora, te podizanje svijesti građana o značaju ove problematike.

Holodkova je govorila i o mogućnostima finansiranja pojedinih projekata putem kreditnih linija Evropske banke za obnovu i razvoj, te Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Tokom konferencije, o temi dobijanja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji govorio je Dragoljub Dakić iz beogradskog Instituta "Vinča", dok je o programu CEI za podsticanje korišćenja obnovljivih izvora govorio gost iz Italije, Đanfranko Ćikonjani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti